Следвайте ни

Това беше! Родилно забрани думите „майка“ и „кърмене“

viber icon

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване. Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Субект

Субект

14.02.2021 | 09:38

Содом и Гомор... Наши помним какво се е случили с тях.. И защо! Нашата цивилизация ги надмина. Да не би да не допускаме, че идва краят? Какво са ваксините? Според мен - те са отговора на Бог...

Отговори
0 0
Калбо

Калбо

14.02.2021 | 05:00

Смешна работа уж са демократични налагат своето мнение насилствено на други хора Господ е създал двата пола след като се ражда човек и се осъзнаее нека той сам да избере какъв да бъде според мен така е по демократично а не да налагаш на всички хора да мислят както някои определени хора

Отговори
4 0
Док

Док

11.02.2021 | 10:47

ЛОШО.МНОГО ЛОШО

Отговори
18 1
Йордан

Йордан

11.02.2021 | 10:32

Англичаните са от край време най извратената нация. Прочетете малко. Нас Българите какво ни интересуват те. В България има майко,татко и кърма по конституция. Такива джендъри да си стоят на запад.

Отговори
26 1
Коментар

Коментар

11.02.2021 | 10:22

Органичен хранителен продукт от съродител предназначен за консумация от биологичен субект. Що не си променят езика първо. За човек и мъж думата им е една.

Отговори
17 1
има и по-лошо

има и по-лошо

11.02.2021 | 10:12

В арабския свят вресто жена се казва коза или камила

Отговори
11 3
Иначе нямало

Иначе нямало

11.02.2021 | 09:35

А не бе нямало план и конспирация, всичко върви точка по точка. Процесът по промиване на мозъците върви с пълна сила

Отговори
26 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?