Следвайте ни

Тотална забрана на демонстрациите в Сирия

viber icon

Сирия наложи тотална забрана на всички демонстрации в страната, след като властите предупредиха, че ще пречупят „въоръжения бунт" на ислямистки радикали.

Сирийският министър на вътрешните работи Мохамед ал Шаар предупреди гражданите на страната да не взимат участие в бъдещи демонстрации.

В изявление, публикувано от официалната информационна агенция САНА, Шаар призовава хората да не взимат участие в никакви маршове, демонстрации и протестни акции без значение с какъв повод. Министърът предупреждава, че ако има подобни демонстрации, то ще бъдат приложени законите с цялата им тежест.
Законът за извънредното положение, който действа в Сирия от 1963 година, забранява всякакви публични събирания и позволява ареста на всеки, който е заподозрян, че застрашава сигурността.
През март, когато протестите започнаха, властите временно облекчиха закона за извънредното положение, като разрешиха провеждането на мирни събития.

Решението за пълната забрана на демонстрациите дойде броени часове, след като властите потушиха със сила протести на салафисти, като протестните акции бяха окачествени като „въоръжен бунт".
По-рано бе съобщено, че сирийските сили за сигурност са открили стрелба по стотици демонстранти, събрали се на централния площад в третия по големина град в Сирия - Хомс.
Стотици демонстранти се събраха в центъра на Хомс с намерението да проведат седящ протест до отменянето на извънредното положение в страната. До сблъсъците в Хомс се стигна след погребалните процесии, в които се включиха над 10 000 души, почели паметта на загиналите при безредиците в неделя.

До Хомс и другите градове в Сирия, които са арена на безпрецедентни протести с настояване за повече свободи и основни реформи, не се допускат независими медии. Според активисти от началото на протестите са загинали най-малко 200 души.

На 16 април сирийският президент Башар Асад заяви, че приетият през 1963 г. закон за извънредното положение в страната, който налага „драконови" мерки за сигурност, ще бъде отменен до една седмица.

С това решение президентът ще изпълни едно от основните искания на протестиращите, които настояват за повече свободи, пише Фокус нюз.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?