Следвайте ни

Торнадо връхлетя Северен Кипър и отнесе електрическата мрежа

viber icon

Торнадо засегна района Гирне (Кирения) в Турската република Северен Кипър (ТРСК), в събота сутринта, нанасяйки значителни щети на бизнеса, домовете и електропреносната мрежа.

Много къщи, хотели и автомобили в крайбрежните селища Озанкьой, Чаталкьой, Каршияка и Лапта бяха сериозно засегнати след силния вятър, който отнесе покриви, дървета и електропроводи. Трима души са леко ранени от падащи предмети.

Електроцентралата Текнеджик, основната електроцентрала на Северен Кипър, също беше засегната, като трансформаторът изгоря и причини прекъсване на електроподаването в град Гирне и съседните населени места.

Президентът Ерсин Татар посети засегнатите райони и обеща да помогне на тези, които са претърпели загуби. Властите правят оценка на щетите.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви в събота в съобщение в Туитър, че Турция ще продължи да застава до ТРСК, за да преодолее щетите, като изказва съжаление за случилото се природно бедствие.

Торнадо е рядко явление в басейна на Средиземно море, но през последните години се наблюдава по-често, като експертите посочват, че това е в резултат на неблагоприятните ефекти от изменението на климата и глобалното затопляне.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?