46

Торнадо помете Хърватия и Словения, вали градушка колкото яйце ВИДЕО

Ураганни ветрове и градушка с размери на кокоше яйце връхлетяха двете страни

Ветрове, торнадо и град с размери на кокошко яйце сполетяха регионите на Истрия в Хърватия и Словения. За това съобщи местната телевизионна станция EN1, цитирана от Meteo Balkans. Ураганни ветрове налетяха в Истрийските области на двете страни, като причиниха наводнения на пътищата и дори беше забелязано торнадо близо до град Ровин. Очакванията са стихията да се насочи към запад и да засегне вътрешните части на страните, съгласно Хърватския Държавен хидрометеорологичен институт, който издаде оранжев метео код за цяла Хърватия.

„Пригответе се за интензивни гръмотевични бури, които могат да нанесат щети. Възможни са повреди на сгради и дървета, локални наводнения, ураганни ветрове и град, както и прекъсвания на движението и други дейности на открито“, предупреди институтът.

 В словенските градове Изола и Айдовшчина вече са отчетени градове с размери на кокошко яйце. Електричеството е прекъснато в околностите на градовете Порторож, Луция и Изола, а село Парецаг също е без ток. Словенската екологична агенция Арсо обяви червен код за валежи и риск от наводнения в Югозападна Словения, обхващащ регионите, които бяха най-засегнати от последните дъждове в началото на август. За останалата част от страната е обявен жълт код, според информация на БТА.

Метеорологичните прогнози в Словения предсказват, че бурята ще продължи да се премества на север, като засегне районите на Горишка, близо до италианската граница, и Северозападна Словения, както и вътрешните части на страната. Предстои период на силни валежи, включително има и вероятност за град.
Последвайте Dunavmost във FacebookTwitterTelegram

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?