Следвайте ни

Топовни тътени навръх Великден стреснаха турците СНИМКИ

viber icon

Православните християни в Турция празнуваха Великден у дома поради строгия 17-дневен локдаун

Повечето православни християни в Турция празнуваха Великден у дома тази година поради строгия 17-дневния локдаун в страната, но ограничен брой вярващи успяха да присъстват на църковните служби при стриктни правила.

В югоизточната провинция на Турция Мардин само няколко асирийски православни християни се събраха в църквата "Мор Бехнам Кърклар" от четвърти век.  Архиепископ Габриел Акюз водеше ритуалите на литургията, като четеше глави от Библията и водеше песнопения на турски, арабски, иврит и асирийски. „Днес е страхотен ден“, каза Акюз, отбелязвайки, че това е много важен ден за асирийците и те празнуват Великден с ентусиазъм.


Ритуалите, които много приличат на българските, с боядисване на яйца, месене на ритуални козунаци и "чукане" с яйца, бяха проведени предимно в домашна среда.  Вярващите се молеха за здраве , берекет и за привършване на пандемията.


Великденските тържества на асирийците започнаха с ритуал, проведен в църквата „Мор Барсавмо“ в град Мидият под ръководството на свещеник Ишак Ергюн. Асирийците, които получиха специално разрешение и дойдоха в църквата рано сутринта вчера, се помолиха заедно с децата си, като запалиха свещи на входа на църквата. По време на ритуала мъже и жени пееха в хора религиозни химни, които придаваха мистична атмосфера на ритуала.  След това децата направиха обиколка около църквата. 

На изхода на църквата, по традиция, бяха раздадени боядисани предимно червени яйца и специални курабийки „Символ на новия живот и възкресение“.

В курортния град Бодрум в неделя много граждани бяха притеснени от необичайни тътени и шумове, приличащи на гръмотевици или дори експлозии. Някои от хората дори се обадиха уплашени в полицията и кметството за да питат какво става.  От местната управа заявиха, че няма място за притеснение. Това били топовни тътени от подължаващите великденски тържества на близките гръцки острови Кос и Калимнос. На островите в района има традиция на Великден между селата да се провежда символична война с фойерверки и топовни стрелби. Тази традиция е най-типична за остров Хиос, но съществува и в другите погранични с Турция егейски острови. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

What?

What?

03.05.2021 | 11:43

Аз мисля, че тия гърчолята са примитивни всъщност. Празнуват Великден с топовни изстрели и фойерврки, нищо общо с традицията. Нормално е хората от близките райони да реагират.

Отговори
3 2
HAHA HA

HAHA HA

03.05.2021 | 11:22

Primitivni turci

Отговори
3 1
Anatema

Anatema

03.05.2021 | 21:02

PRAVILNO ,TE SA PRIMITIVNI,NO NE I DARVINOVI BEZVERNI PRIMATI KATO VAS!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?