1939
Следвайте ни

Топ 5 на най-щурите коледни празници по света

viber icon

Обикновено в България свързваме Коледа само със сняг, звънчета, камбанки, ангелчета, коледни песни и пищна трапеза. По света обаче въобще не е така. Предлагаме ви топ 5 на най-нестандартните коледни празници и традиции по света.

1. Парад на пуйките

Във френското градче Лике всяка година през декември се провежда парад на пуйките. Както можете да предположите, краят на самите пернати е доста безрадостен, но пък жителите на града се отнасят към събитието с нужната доза сериозност. Парадът от стотици гургулякащи птици се провежда от близо четири века и се предвожда от самия кмет. На зрителите на шествието раздават по чаша от местния ликьор, а накрая можете да си купите пуйка.

2. Коледен маратон по бански


За да участвате в ежегодния Санта маратон по бански в Бостън, САЩ, трябва да си набавите коледни бански. Или най-малкото червени плувки, допълнени с коледен аксесоар, например коледна шапка, брада на Дядо Коледа, червени чорапи и други. Маратонът е благотворителен и всяка година хиляди участници се включват в него. А температурите през декември в Бостън са си съвсем като нашите.

3. Еротичен коледен базар

Кварталът Санкт Паули в Хамбург е известен със своите червени фенери. Тук, на брега на река Елба, всеки декември се организира коледен базар. На пръв поглед - обикновен коледен базар, с дървени къщички и продавачи на топло вино. На втори поглед обаче от къщичките висят не просто коледни играчки, а предимно сексиграчки. Еротично празнично бельо, коледни курабийки с неприлични предложения и стриптийзьорки, които свалят коледни дрехи около коледни пилони. Еротичният коледен базар се намира на площад Шпилбуденплац. 

4. Коледна сауна

Мястото, което естонските семейства посещават на Бъдни вечер, традиционно е не църквата, а сауната. Този обичай се повтаря също така в навечерието на Нова година и на лятното равноденствие. Тук коледното облекло не е наложително преди всичко защото изобщо не е наложително да носите каквото и да било облекло.


5. Ледено гмуркане

И гмуркането само по бански в ледени води е успяло да се превърне в традиция и тя е факт - всяка година стотици коледни моржове плуват сред ледени късове в лондонския Хайд парк, в Ирландско море, край бреговете на Уелс. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?