49
Следвайте ни

Точка по точка: Брюксел разби на пух и прах плана ни за възстановяване

viber icon

Европейската комисия е върнала българския план за възстановяване с 43 страници забележки към него. Това става ясно от официалните документи, на които се позовава 24chasa.bg.

В него се посочва, че ЕК приветства това, че българският план за възстановяване и устойчивост съдържа редица важни елементи за реформи., но в някои области амбицията на плана изоставала от нивото на ангажираност, необходимо за справяне в приемлива степен с проблемите у нас.

От Брюксел обръщат по-специално внимание на това, че липсват ясни и по-категорични ангажименти за декарбонизация на икономиката, включително във въглищните региони и да спиране на централите там.  Планът трябвало да включва влизането в сила на амбициозен закон за декарбонизация и ясен, безусловен ангажимент за извеждане от експлоатация на някои от най-замърсяващите лигнитни централи.

Корпоративната правителствена рамка за Българския енергиен холдинг (БЕХ) трябва да бъде коригирана така, че кръстосаното субсидиране в рамките на групата да не забавя или възпрепятства целта за декарбонизация и по-конкретно, че финансирането се използва само за мерките, посочени в план, казват още от ЕК.

Според вицепремиера по европейските  средства Атанас Пеканов обаче в забележките нямало нищо притеснително и България щяла да отговори на всички. 

Вижте пълния списък със забележките 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Жоро

Жоро

09.12.2021 | 20:23

Сертификати от харвардското училище по бизнес НЕ СА дипломи от Харвардския университет!

Отговори
10 1
Стоичков

Стоичков

09.12.2021 | 19:06

Някой да не се е заблуждавал,че от ЕК ей така ще ни одобрят от раз плана и ще потекат едни евраци към нас.Бюрократите в Брюксел са същите като нашите и колкото по късно ни одобрят,толкова по малко и пари ще ни отпуснат.За какво герберасите тупкаха топката една година и не го внасяха,но сега ще злорадстват на гърба на служебното правителство сякаш тези средства са за тях.

Отговори
7 8
дии

дии

09.12.2021 | 20:23

Напротив. Още март април беше готов планът. Ама пусто чегъртане със зелени вмирисани чорапи... То не се знае ГЕРБ плана дали нямаше да бъде същото рядко и кафяво

Отговори
4 2
Десен

Десен

09.12.2021 | 17:32

Ялов харвардски вариант. Мирише на зелени чорапи. Тук номерът на фатмака мина пред електората, но пред Европа не. Оставка на всички. Червен картон за Кире и Кокорчо преди началото на мача.

Отговори
17 5
Бай Ставри

Бай Ставри

09.12.2021 | 16:27

Защо така се получи? Хем фатмашки експерти го писаха, хем го умуваха толкова много, че го депозираха в последния възможен момент? ТОТАЛЕН И ПОРЕДЕН ПРОВАЛ за служебното правителство... Жалко, че държавата ще страда от тази некадърност!

Отговори
28 7
....

....

09.12.2021 | 16:22

С ХАРВАРДСКИТЕ ДИПЛОМИ ТОЛКОВА

Отговори
28 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?