3906

Тийнейджъри пратиха в кома връстничка след бой пред училище

Властите във Франция започнаха разследване на случая

14-годишна французойка е изпаднала в кома, след като е била пребито пред училището си от трима други тийнейджъри в южната част на Франция, предаде АФП. Полицията е започнала разследване на случая.

Тримата предполагаеми нападатели, сред които и момиче, което е учило в същото училище като жертвата в предградията на южния град Монпелие, са арестувани по подозрение в опит за убийство на малолетно лице.

Инцидентът става в момент на повишено напрежение около френските училища, след като чрез вътрешна система за съобщения бяха изпратени десетки съобщения със заплахи за нападения.

Жертвата, назована като Самара, вече е излязла от кома, но е била "сериозно ранена" при нападението пред колежа "Артюр Рембо" в квартал Ла Мосон-Ла Пайад - предградие с ниски доходи и много жители от имигрантски произход, съобщиха от прокуратурата.

Един от обвиняемите е момиче от същото училище, също на 14 години, което е било арестувано на 3 април и признава, че е пребило жертвата, се казва в изявление на прокуратурата в Монпелие.

Другите двама арестувани непълнолетни са на възраст 14 и 15 години.

Министърът на образованието Никол Белубе разпореди разследване от инспектори от нейното министерство, които ще имат 8 работни дни, считано от днес, за да докладват за обстоятелствата около нападението.

Майка ѝ Хасиба е казвала в интервюта за медиите, че дъщеря ѝ е била тормозена от съученик в продължение на две години и половина, като е изказала предположението, че това може да е станало заради поведението и облеклото ѝ, които се смятат за неислямски.

"Всъщност не разбирам причините това дете постоянно да напада Самара, но има нещо. Мисля, че това е фактът, че тя може би е малко по-освободена от някои ученици", казва тя пред BFMTV.

Тя обвинява тази съученичка, че е "спонсор" на нападението, и твърди, че тази ученичка е била отстранена за два дни през юни 2023 г., по-специално след като е публикувала снимка на дъщеря ѝ в социалните мрежи с призив да бъде изнасилена.

Но извън училището ученичка, която не пожела да бъде назована, заяви, че според нея случилото се "няма нищо общо с определен начин на обличане".

Тя каза, че другото момиче е обвинило Самара, че е публикувала нейна снимка с обида в социалните мрежи.

Четири други ученички също били убедени, че дрехите нямат нищо общо, и повторили същата история.

В коментар по телевизията президентът Еманюел Макрон изрази "солидарност" с нападнатото момиче, но призова за предпазливост при правенето на заключения за обстоятелствата на нападението.

"На този етап бих бил предпазлив да категоризирам нещата. Искам да се установи цялата истина и тогава да се направят изводите", каза той. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?