49

The Telegraph: Скърбим за смъртта на стара Европа

Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието, упадъкът, пацифизмът и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света, Европа е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейци. Това пише в анализ за The Telegraph Алистър Хийт.

Самопричинените патологии на Европа – катастрофален икономически провал, почти пълна геополитическа неуместност, миграционна и интеграционна криза и зейнал демократичен дефицит, сега са метастазирали. Те станаха твърде сложни, твърде обезсърчителни за европейските треторазредни елити, за да помислят дори за справяне с тях, и особено за егоистичните, демагогски политици, които ръководеха с такова безгрижие нейното социално разпадане, „намаляване на растежа“, армиите на Потьомкин и ужасяващата демография. Германия, Франция, Холандия и други са на ръба на социален взрив, като фермерите са последните, които се радикализират.

За всеки млад, амбициозен европеец би било по-добре да се премести в Америка, особено във Флорида или Тексас. Те ще плащат по-малко данъци, ще живеят по-добре, по-щастливо и по-свободно. Ще бъде по-малко вероятно да се сблъскат с тотална война. Жизненият им стандарт ще се повиши драстично.

Дори Брекзит не успя да промени нищо в Европа

В 248-годишното западно състезание между САЩ и Европа имаше само един победител. Америка също е болна, както се вижда от нейния собствен социален упадък, възхода на идеологията на събуждането и абсурдния двубой между Доналд Тръмп и Джо Байдън. И все пак, за разлика от Париж, Берлин, Рим или Брюксел, в САЩ са останали елементи от капиталистическия дух, динамизъм, предприемачески дух, любовта към науката, ценностите и технологиите. 

Най-големите наследства на Европа за света – капитализъм, лична свобода, върховенство на закона и „западните, образовани, индустриализирани, богати и демократични“ ценности, така брилянтно описани от Джоузеф Хенрих от Харвардския университет, ще живеят в САЩ. Но няма път назад за Стария континент, който е приел нихилизма, постхристиянското езичество, нелиберализма и политиката на завистта, вярвайки, че спасяването на планетата изисква закриване на успешни индустрии и обедняване на хората, Европа, която не може да се изправи срещу ислямския екстремизъм и антисемитизъм и която отказва да реформира социалната държава. 

Дори Брекзит, най-яркият предупредителен сигнал, не успя да промени нищо. Управляващата класа в Европа отхвърли напускането на Обединеното кралство като отклонение, автогол на самонараняващи се британски ексцентрици и удвои своите провалени политики. То отказа да изслуша гласоподавателите си; нищо чудно, че техният гняв става все по-силен. 

Населението на ЕС ще достигне връх от 453,3 милиона след две години, след което ще спадне до 419,5 милиона до 2100 г., въпреки масивната имиграция, прогнозира Евростат. Населението ще остарее драстично, водено от срив на раждаемостта. Социалните държави ще се разпаднат, като данъците за младите ще скочат рязко, за да плащат за здравеопазване и пенсии за старите. Единственият отговор на евроелитите – още повече миграция, ще даде възможност на потенциално опасните екстремисти. Във Франция, Германия, Белгия и другаде неуспехът да се интегрират много скорошни мигранти и отговорът на управляващата класа – да лъже, че всичко е наред, проправят пътя към катастрофа. Възходът на германската „Алтернатива за Германия“ трябва да тревожи всички ни. Европейските избори ще доведат до успех за популистите.

Икономически и социален колапс

Пропастта в жизнения стандарт между Америка и Европа продължава да се разширява. През последното тримесечие на 2023 г. БВП на САЩ нарасна с 3,3% на годишна база; еврозоната нарасна с нула процента, а германската икономика отново се сви. Нахлуването на Путин в Украйна също не помогна, но Европа не трябваше да става толкова зависима от руския газ през годините. 

Моделът на континента с високи данъци и високо регулиране причини десетилетия на недостатъчно развитие и сега Еманюел Макрон, ЕС и холандското и германското правителства умишлено затварят части от своето селско стопанство, за да постигнат целите за нулева нетност. Германците унищожават автомобилната си индустрия, а вместо тях Европа ще внася китайски електрически превозни средства. Десетилетия на „индустриална стратегия“ и субсидии не успяха да създадат европейска технологична индустрия от световна класа. Икономическото самоубийство на континента вече предизвиква отлив на най-добрите и най-умните. 

Геополитическата неуместност на Европа е също толкова поразителна. Защитата на европейците се поема от многострадалните американски данъкоплатци. Французите не се виждат никъде в битката срещу хутите; френската армия е сянка на предишното си "аз" и не би издържала дълго в истинска война. Поляците и няколко други правят всичко възможно, но германската армия е слаба, а всички големи обещания за възстановяване на европейските армии, дадени през 2022 г., не означаваха нищо. Континентът е почти напълно демилитаризиран, липсва му персонал и оборудване, няма капацитет да произвежда повече оръжия, няма дългосрочни решения за сдържане на Владимир Путин и не е направил нищо, за да се подготви за възможността за евентуална втора победа на Доналд Тръмп. Това е позор.

Какво ще прави Великобритания?

Трудно е да се повярва, че толкова много от британците останали и присъединили се средната класа, които ще помогнат за издигането на лейбъристите към победа тази година, все още са толкова непостижимо невежи относно истинското състояние на европейската икономика и общество. Заслепени от омраза срещу торите, обсебени от лъскавите TGV и спомените от приятните си ваканции в Южна Европа, те приемат, че нещата трябва – просто трябва – да са по-добри в Европа. 

Почти всички депутати от Лейбъристката партия лично вярват, че решението на липсата на растеж е да се присъединим отново към единния пазар или митническия съюз, въпреки че те не успяха да спасят собствените европейски икономики. Как по-нататъшното засилване на връзките с континент с нулев растеж или свиваща се германска икономика може да направи нещо за Великобритания? Не може. И как британската левица ще отговори на възхода на крайната десница в Европа? Ще продължи ли да обича Германия, ако „Алтернатива за Германия“ е част от нейното правителство? Ще продължи ли да обича Франция, ако Марин льо Пен е в Елисейския дворец? 

Великобритания е в ужасяващо състояние, но в същото положение е и Европа. Европесимизмът на привържениците на Брекзит беше оправдан; проблемът е, че естаблишмънтът отказа да използва напускането на ЕС, за да скъса с регулаторната философия на Брюксел и да преориентира икономиката далеч от стагниращите пазари на Евросъюза. Следователно Великобритания все повече страда от същите патологии като Европа и е изправена пред подобен краен упадък. Това не е аргумент за повече ЕС, а за още по-малко, както и за радикална вътрешна промяна. Постепенният залез на Европа се ускорява и би било абсурдно за което и да е британско правителство да следва политиката на Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

05.02.2024 | 22:21

И МИТКО МАЙ МУНАТА МАЗА С ГОВ НА ПО БАНЯТА НА КОЛЬО, ТА ТОЯ ПОВРЪЩА ДОКАТО Я МИ, АМА НЕ ГО ОБЯВИХА ЗА ПИКАСО! :)

Отговори
0 3
ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

05.02.2024 | 22:18

А 1 СИ БРЪКНАЛ В ГЪ ЗЪ, МАЗАЛ С ГОВ НАТА И ГО ОБЯВИЛИ ЗА ПИКАСО! :)

Отговори
0 3
ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

05.02.2024 | 22:16

1 ПЕ ДЕРАС И 1 МАЙ МУНА СГЛОБИЛИ В ГАРАЖА КОМП С ПЛАТКИ ОТ ЮТИЯ ПАРНА И ЛАМПОВ ТЕЛЕВИЗОР :)

Отговори
0 3
ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

05.02.2024 | 22:15

А СИЛИКОНОВИТЕ ДОКУМЕНТИ ОТ РАН И БАН СВЪРШИХА И НИКАКВИ АПЪЛИ В ГАРАЖА НЕМА ВЕЧЕ ;)

Отговори
0 3
ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

ОСТАНАЛИ СА МНОГО ЧИ ФУТИ

05.02.2024 | 22:13

НА КОИТО СА НУЖНИ ПО-УМНИ СЛУГИ, ЧЕ ЦВЕТНОКОЖИТЕ МАЙ МУНИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ :) И ОСВЕН ТОВА ИСКАТ ДА ГИ ПОЗА КО ЛЯТ ;) ТРЯБВАТ ИМ ПСЕТА СЛУГИ!

Отговори
0 2
Пешо

Пешо

05.02.2024 | 21:44

А когато в Европа живееха добре и с една заплата имаха 4 деца, къща и 2 коли ние къде бяхме??? Сега ще даваме акъли, за жалост колкото и да е зле там - винаги ние сме били още по-зле...

Отговори
7 0
Кдкфкк

Кдкфкк

05.02.2024 | 20:54

Путин ще постави на място всичко спокойно

Отговори
4 8
Европеец

Европеец

05.02.2024 | 19:24

Европа стигна дотук благодарение на сащ , които постоянно се правят на помощник на Европа, но в същност са в основата на съсирването и , защото Европа беше напът и даже временно го постигна, да стигне надмощие на щатския долар и да се превърне в най-доброто за живеене място. Е, америка се намеси, като подкупи куп правителства, които наложиха правила съсипващи скоропостижно континента и просперитета му. Е, резултатите са налице. Европа е напът да стане бежански резерват на мюсюлманите, военна зона на Америка, а всичко християнско и ценно , като човешки ценности са захвърлени на боклука завинаги. От всичко това ще спечелят Русия и Турция, а Америка вече няма да има никакъва конкуренция подслонявайки най-читавата част от европейците, а остатъка ще се превърне в слугинаж на емигрантите мюсюлмани. Кой-каквото да си пише или говори, истината е ясна , но никой няма да я каже официално, защото важните , европейски управленци са тотално подкупени и процесът на опадък е задвижен безвъзвратно.

Отговори
16 7
Батко

Батко

05.02.2024 | 19:06

Европа ще се превърне в гетото на света! От цял свят най-големите отпадъци идват в Европа!

Отговори
14 7
Mдааа

Mдааа

05.02.2024 | 18:52

Да идват младите на власт.

Отговори
4 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?