3906

The Telegraph: Подарък с епични размери за Русия, ако стане това с войната в Украйна

Завземането на Украйна ще обогати неимоверно Русия, защото "този нов, по-богат и по-могъщ Кремъл ще бъде добре оборудван за бъдеща агресия и икономическо изнудване на Запада“

 

Превземането на Украйна ще обогати изключително много Русия. Това мнение изрази икономическият коментатор Лилиан Бюингс, пише The Telegraph, цитира "Фокус".

Според нея завземането на Украйна ще обогати неимоверно Русия, защото "този нов, по-богат и по-могъщ Кремъл ще бъде добре оборудван за бъдеща агресия и икономическо изнудване на Запада“.

"Газовото изнудване на Русия след пълномащабна инвазия е добър индикатор за това какво ще се случи, ако Путин постигне своето. Шоковите вълни на пълния руски контрол над Украйна няма да се усетят веднага. Те ще се развият през годините и десетилетията , докосвайки всяко кътче на земята и внасяйки хаос в световната икономика“, отбелязва авторът.

Освен това, според нея, в случай на победа над Украйна Русия ще поеме пълен контрол над черноморските пристанища на страната, през които се изнася зърно, което може да изхрани 400 милиона души.

"Цялото зърно, събрано от украинските земеделци и предназначено за изпращане от тези пристанища, сега щеше да принадлежи на Русия за себе си или да го изпрати на своите съюзници света“, се казва в материала.

 

Според анализатора друга последица от вероятното превземане на Украйна е, че Русия ще получи пълен достъп до военно-промишления комплекс, който Киев изгражда през последните две години.

"Всичко това би принадлежало на Русия – която, откакто превзе Украйна, стои буквално пред портите на ЕС. Русия и нейните приятели могат да продават оръжия и части от тях на нечестни хора по света. И ако искат да го използват срещу НАТО, те също ще имат такъв вариант“, казва Бевингс.

По думите й, изоставянето на Украйна би означавало да се даде на Русия "подарък с епични размери“: обезлюден селскостопански бастион, пълен с някои от най-желаните ресурси в света, а забавянето на помощта, "всеки километър, който Русия спечели на бойното поле, докато напредва на запад, приближава Кремъл до тази най-висока награда".

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?