71

The Telegraph плашещо: Как започва войната между НАТО и Русия КАРТИ

Обединените въоръжени сили на ЕС имат около 1,4 милиона войници. Така че Русия ще трябва да разполага с около 2 милиона войници в една война на изтощение

 

Как може да започне войната между Русия и НАТО. Своята версия предостави британският вестник The Telegraph.

►Пролет 2024 г.: Руската федерация изпраща още 200 000 мобилизирани в нова офанзива в Украйна;

► лято 2024: Руската федерация провокира рускоезични протести в балтийските страни и извършва кибератаки;

► есента на 2024 г.: протестите се използват като претекст за учения в Беларус и разполагането на нови войски в Калининград;

► зима 2024: граничен конфликт в коридора Сувалки на границата на Полша и балтийските страни. Русия и Западът имат избор – преговори или война;

► До края на 2024 г. Тръмп става президент на Съединените щати.

Изданието прави широк анализ какво би се случило, ако Москва реши да се бори срещу Стария континент. 

Русия просто няма как да спечели война срещу Европа, дори и САЩ да се откажат от защитата на Стария континент. По този въпрос математиката е непреклонна – и Владимир Путин би бил напълно луд, ако провокира подобен конфликт, пише Андрю Лилико в статия за британския вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

В последно време се говори много за това как трябва да се подготвим за война с Русия. Как може да бъде върната наборната служба. В пресата се появяват статии за това как в случай на война нашата индустрия може да бъде преустроена за военно производство.

За наблюдател, който не е запознат с атавистичните опасения на Запада, връщайки се към съветската заплаха по време на Студената война, "въоръжен" само с разбиране за математиката и икономиката на военната мощ, това безпокойство вероятно ще изглежда изненадващо. Икономиката на Русия е сравнително малка, само около 85 процента от размера на италианската например.
Населението й от около 140 милиона е по-малко от това на Германия плюс Франция взети заедно.

Тя не успя да победи Украйна – страна, която, когато Русия нахлу, беше 53-ата по големина икономика в света, след Нова Зеландия и Перу. Дори ако САЩ загубят всякакъв интерес да защитават Европа, трябва ли наистина да се страхуваме, че Русия може да победи обединените сили на ЕС, така че да може да достигне Великобритания?

Връзката между военната мощ и икономическия растеж е сложна и двупосочна. Писал съм и преди за това как наличието на по-силна армия може да стимулира дългосрочния икономически растеж. Тук искам да се съсредоточа върху другата посока: степента, в която по-високият БВП означава или не означава да бъдеш по-мощен във военна гледна точка и какво означава това за руската заплаха и руската икономика.

Класическата отправна точка за анализ на връзката между военната и икономическата мощ обикновено е, че военната мощ - при равни други условия, е отражение на ресурсите, с които разполага армията. Очевидно други неща, като география, съюзи, технология, военни умения и опит или морал, обикновено не не са на едно ниво и затова ще се върнем към тази точка по-късно. Но засега нека се концентрираме върху това измерение.

Ресурсите, с които разполага армията, се състоят от тези, които вече са били мобилизирани като военни сили, и тези, които биха могли да бъдат мобилизирани бързо, в необходимия срок, за да бъдат използвани, ако са необходими.
Нека засега мислим за военните сили като за два компонента: численост на персонала и оборудване. (Други фактори, като например баланса на силите – въздух/море/земя – очевидно също имат значение. Но нека запазим нещата прости.)

Помислете за две противоположни страни. Едната има по-голямо население; другата има по-висок БВП. За да създаде съвпадащи армии по отношение на персонал и оборудване, страната с по-голямо население трябва да отдели по-малък процент от населението си за армията, но трябва да отдели по-висок дял от своя БВП.

А сега да предположим, че двете страни са отделили равни дялове от персонал и БВП и по този начин по-гъсто населената страна има повече персонал, но той е по-зле оборудвани, следователно всеки войник е по-малко ефективен.

В този случай можем да придобием представа от гениална част от военната математика, разработена по време на Първата световна война: т.нар. квадратен закон. Той ни казва, че от гледна точка на чистото изтощение, ако една военна сила е по-многобройна от друга, но по-малко ефективна, тогава, за да спечели, съотношението на предимствата в ефективността на по-малката армия трябва да бъде по-голямо от квадрата на съотношението на числения й недостатък.

Това означава, че ако имате 10 процента по-малко войски, вашите войски трябва да са с повече от 21 процента по-ефективни, за да спечелят война, базирана на изтощение.

Съотношението на населението, което различните страни могат да мобилизират за борба, може да е различно. Една авторитарна държава може да е в състояние да призове по-голяма част от населението си да се бие.
Но една авторитарна държава може също да има това, което бихме могли да наречем "морален“ недостатък – нейните сили може да станат неефективни или да не желаят да се бият с по-нисък процент на загуби, отколкото би бил случаят със сили, които се бият за това, което смятат за по-благородна кауза.

От другата страна има хора, които твърдят, че някои демократични либерални държави са станали достатъчно упадъчни, че не смятат собствената си кауза за достатъчно благородна, за да се борят за нея.

Нека приложим някои от тези прозрения към разглеждането на средносрочната заплаха на Русия за ЕС. Руската икономика е около 10 процента от размера на тази на ЕС. ЕС харчи около 1,3 процента от БВП за своята армия, а руснаците наскоро повишиха разходите си до около шест процента.
Така че военните разходи на ЕС ще бъдат около два пъти по-големи от тези на Русия. Ако приемем, че харченето на повече води до по-голяма ефективност на войските, тогава по квадратния закон, за да компенсира харченето, Русия ще трябва да мобилизира 40 процента повече войски от ЕС.

Обединените въоръжени сили на ЕС имат около 1,4 милиона войници. Така че Русия ще трябва да разполага с около 2 милиона войници в една война на изтощение.

Ако приемем, че Русия ще атакува и приложим класическото правило, че атакуващите сили се нуждаят от предимство 1,5:1 на театър, Русия ще се нуждае от около три милиона войници. В момента тя разполага с около 1,2 милиона войници, но и с около два милиона резервисти.

Ако горният анализ е правилен, тогава в средносрочен план, дори да оставим настрана всякакви "морални“ различия, за да има шанс срещу обединен ЕС, Русия ще трябва или да удвои или да утрои сегашните си военни сили или грубо да удвои или утрои военните си разходи спрямо БВП.
Удвояването на разходите спрямо БВП би изправило икономиката на страната до нива, близки до тези на съветската икономика през 80-те години на миналия век. Евентуално утрояване би било още по-осакатяващо.

Руската икономика продължава да е обект на западни санкции. Само петролното ембарго  струва на страната стотици милиарди долари. Повторното удвояване или утрояване на военните разходи би тласнало страната към фалит след няколко години. Русия може да заплашва или дори да нахлуе в своите малки, бедни съседи.

Но математиката казва, че когато става въпрос за заплаха за ЕС, да не говорим за Великобритания, ако ние на Запад продължаваме да вярваме в нашите каузи достатъчно, за да се борим, ако се стигне до подобна ситуация, Русия просто няма да има достатъчно икономически ресурси, за да състави сериозна средносрочна заплаха за нас.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Оня с коня

Оня с коня

08.02.2024 | 11:18

Тия сметки са:-100 коча,значи-200 м...е!То на теория е едно,ама на практика-може да е съвсем друго!Дано не се стига дотам!

Отговори
1 0
Путин иска още земи

Путин иска още земи

07.02.2024 | 18:46

Сравнете Карелия с Финландия например.

Отговори
4 2
Путин иска още земи

Путин иска още земи

07.02.2024 | 18:45

за да ги осере и тях.

Отговори
6 8
иска на майка ти

иска на майка ти

07.02.2024 | 23:10

вмириусаната шутка!

Отговори
3 2
Толкова...

Толкова...

07.02.2024 | 17:53

...много глупости в една статия трябва да се обяви за противоконституционна!

Отговори
12 3
Крояч

Крояч

07.02.2024 | 16:28

Британски мечти!

Отговори
10 12
Спиро

Спиро

07.02.2024 | 15:55

Това, да се родиш Европеец, Африканец, Американец е СЛУЧАЙНОСТ Това, да се родиш Руснак е СЪДБА Това, да си русофил е ДИАГНОЗА А това да си от Възраждане е ВАРНЕНСКА ЦИГАНИЯ

Отговори
20 12
Да си духовен

Да си духовен

07.02.2024 | 16:03

обратнялка, си е баш диагноза!

Отговори
7 14
За това тук няма как да прочетете...

За това тук няма как да прочетете...

07.02.2024 | 15:41

Турската компания "Байкар" започна изграждането на завода за дронове край украинската столица Киев, съобщава "Ройтерс". В него ще работят около 500 души и ще се произвеждат моделите TB2 или TB3. Произведените в Турция дронове "Байрактар" придобиха известност в световен мащаб, след като украинската армия ги използва, за да осуети атаките на руските сили чрез унищожаване на бронирани превозни средства и артилерийски системи.

Отговори
16 3
А не е ли?

А не е ли?

07.02.2024 | 15:28

"Владимир Путин би бил напълно луд..."

Отговори
13 2
тгтщж

тгтщж

07.02.2024 | 15:21

И от европа няма да останеи един човек. Русия ще се разшири достатъчно.

Отговори
10 20
"Блатник" пренесъл се на

"Блатник" пренесъл се на

07.02.2024 | 15:13

Темза, твори скодоумие. Нотите са написани от "бардовете" в МИ-минор.

Отговори
11 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?