1553

The New York Times: Директорът на ЦРУ е пътувал тайно до Украйна

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс е направил тайно посещение в Украйна в четвъртък, 22 февруари, съобщи The New York Times.

Твърди се, че ръководителят на ЦРУ е искал да успокои украинското ръководство на фона на проблемите с одобряването на американската помощ. Това е десетото посещение на Бърнс в Украйна от началото на въоръжения конфликт с Русия.

Според "Ню Йорк Таймс" някои украински разузнавачи питат американските си колеги дали ЦРУ няма да ги изостави на фона на трудностите при одобряването на пакета от помощи за Киев. "Това се случи преди в Афганистан, а сега ще се случи и в Украйна", заяви високопоставен украински офицер пред NYT.

Служител на ЦРУ, коментирайки информацията за посещението на Бърнс, заяви, че пътуването е " сериозен сигнал", че ангажиментът на САЩ да подкрепят Украйна ще продължи.

Законопроектът за отпускане на средства за Украйна се обсъжда в Конгреса на САЩ от октомври 2023 г. В средата на февруари Сенатът одобри двупартийна инициатива за отпускане на повече от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Документът трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите, която се контролира от републиканците. Председателят на долната камара на Конгреса Майк Джонсън отказа да подложи законопроекта на гласуване без мерки за укрепване на сигурността на южната граница.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Щом от чиииииифутската Мекица

Щом от чиииииифутската Мекица

26.02.2024 | 10:01

Веке знаят Значи не е тайна майна

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?