Следвайте ни

The Guardian: Това е истината за болестта на Борис Джонсън!

Хората от кабинета на премиера разправят пред пресата, че той продължава да работи, а всъщност ситуацията е критична

viber icon

Каква е истината за болестта на Борис Джонсън, коментира британският вестник The Guardian, цитирано от "Фокус". 


Тази сага, изпълнена със слухове, отричания и потвърждения, накара цялата страна да я съпреживява емоционално.Слуховете започнаха да пълзят седмица, след като Борис Джонсън се постави в режим на самоизолация в апартамент на Даунинг Стрийт 11. Версията за случващото се в този момент се разпространяваше от премиера и неговите помощници, което звучаха много обнадеждено.

Да, хвана COVID-19. Но симптомите са такива, че няма от какво да се притеснявате. Симптомите са леки. И в момент, когато броят на жертвите на пандемията продължава да расте, Джонсън твърдо държи под контрол кризата и властта.

Всичко се промени в четвъртък, 2 април. На дневен брифинг за парламентарни кореспонденти представители на Даунинг Стрийт се опитаха да се придържат към тази обнадеждаваща версия. Премиерът все още има треска.

Пресата обаче беше уверена, че ако лекарите разрешат, вероятно Джонсън ще може да излезе от изолация още на следващия ден. Джонсън изглежда успя да се справи с вируса толкова бързо, колкото министърът на здравеопазването Мат Ханкок, който вече се върна на работа след кратка почивка.

Но това не се случи. Следващите пет дни британската общественост беше в състояние на стрес: премиерът, който изглежда беше в весело настроение и работи усилено, изведнъж се озова в интензивното отделение и, както каза баща му Стенли, има реална опасност да „поеме всички удари се върху себе си “.

Анализ на публичните изявления на репортери на Guardian разкри, че неопровержимо оптимистичните изявления, идващи от Даунинг Стрийт, противоречат на това, което инсайдерите знаят.

Липса на откровеност по време на националната криза? Това не е първият път ...
 


Зад кулисите колегите обрисуваха по-тревожна картина за здравословното състояние на Джонсън в края на първата седмица от болестта му. Наистина имаше висока температура. Никой обаче не спомена неговата упорита кашлица.

По време на видеоконференции симптомите на премиера станаха болезнено очевидни. И потвърдиха сериозността на неговото състояние. Един източник дори каза, че премиерът кашля кръв. Но служителите на Даунлинг Стрийт отрекоха тази информация.COVID-19 може да приеме много форми. Много от заразените с този вирус дори не го забелязват. Други трудно го понасят. Дори хората с леки симптоми могат да изпитат болки в гърдите, главоболие и ужасна умора. Това е ново заболяване.

Клиничните експерти заключиха, че втората фаза е наи-опасна. И след нея пациентите започват да се възстановяват. Но при някои пациенти се наблюдава рязко влошаване, когато вирусът атакува белите дробове.

На 2 април лекарите се притесниха, че в случая на Джонсън болестта точно потози зловещ път. Болница "Сейнт Томас", която се намира точно срещу улица Даунинг на отсрещния бряг на Темза, започна да се подготвя да приеме премиера за лечение.

Както каза един източник, на служителите е казано, че състоянието на Джонсън е много по-лошо от казаното в публични изявления - че всъщност то наистина е тежко. И че, най-вероятно, той ще се нуждае от кислородна поддръжка.

В Даунинг Стрийт Джонсън се свърза с личния си секретар Мартин Рейнолдс и с личния си лекар. Много от съветниците на Джонсън също бяха болни - Доминик Къмингс беше у дома на самоизолация, а директорът по комуникациите Лий Кейн беше напуснал.

Тъй като състоянието на Джонсън се влошаваше, броят на телефонните разговори намаляваха, а правителствените документи се натрупваха. Отношението на Джонсън към болестта беше оптимистично, което е характерно за него: той ще я победи.

Сред обикновените тори и журналисти започнаха разговори за влошаващото се здраве на Джонсън. Даунинг стрийт продължи да настоява, че това са лъжливи слухове. Поглеждайки назад, можем да кажем, че това поведение беше грешно.

В тези слухове имаше известна доза истина: премиерът беше тежко болен - много по-сериозно, отколкото признаха служители на Даунлинг стрийт. Може би Джонсън се е опитал да омаловажи сериозността на своето състояние, дори в разговори с вътрешния си кръг?

На 2 април в 8 ч. Джонсън се появи на прага на Даунинг Стрийт 11, за да аплодира Националната здравна служба. Изглеждаше ужасно.

На следващия ден, 3 април, Джонсън записа видео, в което призова британците да останат вкъщи този идващ слънчев уикенд. Той каза, че все още има температура и че остава в самоизолация. Вече беше осмият ден.Всъщност болестта на Джонсън протичаше според класическия сценарий характерно за COVID-19.
 

През уикенда малкото хора, които имаха контакт с Джонсън, разбраха, че вече е трудно за премиера да изпълнява служебните си задължения. В събота, 4 април, бременната приятелка на Джонсън, Кари Симондс - тя също имаше симптоми на коронавирус, така че също беше самоизолирана - беше много притеснена. Според приятели тя плачела, разговаряйки с тях по телефона.

Междувременно Ханкок каза, че всичко е наред, като отбеляза в интервю за Sky News в неделя сутринта, 5 април, че премиерът "работи от вкъщи" и че "държи всички лостове на властта в ръцете си".

Всъщност на Джонсън за ставаше все по-трудно да диша. В неделя следобед трябваше да се върне към плана за хоспитализацията на Джонсън в болницата на Сейнт Томас. Вечерта на същия ден той е транспортиран до другата страна на Темза и поставен в единична стая на 12-ия етаж.

Представители на „Даунинг стрийт“ не отрекоха, че премиерът е получил веднага кислород. Но говорителят му отново се опита да изглади сериозността на ситуацията, като каза, че това е „предпазна мярка“. Лекар на премиера беше д-р Ричард Лийч, ръководител на екипа по пулмология в болницата и водещ експерт по белодробни заболявания.

На следващия ден, 6 април, ситуацията взе почти съветски обрат. Докато премиерът се задушаваше, на брифинг в пресата неговите помощници настояват, че Джонсън активно работи с правителствените документи.В 17 ч. Министърът на външните работи Доминик Рааб дори обяви, че Джонсън продължава да „ръководи” страната. На въпроса кога за последен път е говорил с Джонсън, Рааб отговори, че в това е било в събота.

Впечатление направи, че правителството крие нещо или просто е некомпетентно, или и двете наведнъж. (Представители на Даунинг стрийт 10 казаха, че когато Рааб говори пред пресата, той не знае нищо за влошаването на Джонсън.)

Следобед в понеделник, 6 април, състоянието на Джонсън се влоши значително. Решено е да го преместят в едно от двете отделения за интензивно лечение в болница "Свети Тома". Джонсън беше поставен в странична стая в източното крило на приземния етаж. Случилото се смая Даунинг стрийт.

В 8:10 ч., Представители на Даунинг Стрийт обявиха, че премиерът е в интензивното отделение и че той е помолил Рааб да го замени. Митът, че Джонсън продължава да ръководи страната, се разсея. Световните лидери и политици му изпратиха пожелания за бързо възстановяване. Неговите асистенти бяха неспокойни, обезкуражени.

Обикновено пациентите с COVID-19, които се превеждат в интензивни отделения, незабавно се свързват с вентилатор. Това е инвазивен и доста травматичен процес. В някои болници тези пациенти се предпочитат да се лекуват с устройства, които осигуряват положително постоянно налягане в дихателните пътища (Cpap).

Но в болницата на Сейнт Томас лекарите дават предпочитание за цялостна вентилация на белите дробове, вярвайки, че именно това позволява да се спаси живота.

Един източник в болницата каза, че Джонсън е "много болен", когато е преместен в отделението за интензивно лечение. "Той може да бъде свързан с вентилатор по всяко време", каза този източник.

Същият източник обаче се съмнява, че министър-председателят е трябвало да бъде преместен в отделението за интензивно лечение.

По това време около 130 пациенти са били в отделенията за интензивно лечение и по-голямата част от тях са свързани с вентилатори. Джонсън никога не е бил свързан с вентилатор. Освен това Джонсън не е бил свързан с апарата Cpap, което се счита за по-малко инвазивна форма на лечение.

Този източник казва следното: „Преди началото на кризата с коронавирус, човек може да бъде в интензивното отделение и да не бъде свързан с вентилатора. Но сега почти всички места в интензивното отделение са заети от пациенти с коронавирусни инфекции, свързани с механична вентилация.

Запознат съм с хората, които работят в този отдел, познавам техниците, които подготвят оборудването, и всички казват, че Джонсън не е бил свързан с вентилатор. Той заемаше място в интензивното отделение, въпреки че това не беше необходимо. Самата идея да се постави пациент, който не се нуждае от механична вентилация в интензивното отделение, е глупост. "

Мнението на този източник обаче се опровергава от факта, че Джонсън, който е на 55 години, попадна в категорията на пациентите, при които COVID-19 протича тежко. Друг източник се изрази доста откровено:

„Те имат много малки очаквания за хората от неговия тип (50-годишна възраст, затлъстяване). Ако такива хора не се свържат веднага с вентилатора, тогава ще бъде много по-трудно да се лекуват в случай на по-нататъшно влошаване. “

Междувременно британското правителство съставя нов протокол за това как и какво да се докладва за здравословното състояние на министър-председателя. С обществеността трябва да споделя само част от информацията, идваща от болница "Св. Тома". Състоянието на Джонсън е стабилно и той е под наблюдение, заявиха представители на Даунинг Стрийт.

В сряда, 8 април, пристигнаха сравнително добри новини. Джонсън все още не е свързан с вентилатор. „Ако пациентът, който влиза в интензивното отделение, не е свързан с вентилатор през първите 48 часа, това обикновено служи като добър знак“, казва вторият източник.

На ежедневен брифинг министърът на финансите Риши Сунак обяви, че министър-председателят вече седи на леглото и весело разговаря с персонала на болницата. Според болничните работници Джонсън постепенно се връща в обичайното си състояние. „Той очарова всички медицински сестри, настоявайки да го наричат Борис“, каза един източник.

След три дни в интензивното отделение, Джонсън е преместен обратно в общото отделение. Представители на „Даунинг стрийт“ казаха, че премиерът е в много добро настроение и изразиха „невероятна благодарност“ за оказаната му помощ.

Приятелката му също е много щастлива Въпреки това, все още остават много сериозни въпроси: колко време ще отнеме премиерът да се възстанови и може ли вирусът да причини непоправима вреда на здравето и белите дробове?

Джонсън наистина искаше да се върне у дома до Великден. Лекарите му го посъветвали да внимава. Според един източник го посъветвали да остане в болницата до 14 април. Но Джонсън настояваше.

В неделя следобед, 12 април, той беше изписан. Общо Джонсън прекара седем дни в болницата, три от които бяха в интензивното отделение.

Няколко часа по-късно Джонсън публикува видеоклип, записан от него в крайградската резиденция „Чекърс“ в Бъкингамшир. Това беше класическият Джонсън. Облечен в костюм и вратовръзка, той заяви, че Националната здравна служба „несъмнено“ е спасила живота му.

Той специално благодари на двете медицински сестри, които са се грижили за него в продължение на 48 часа, когато той е бил в интензивното отделение и когато „ситуацията е можело да започне да се развива в двете посоки“, Джени от Нова Зеландия и Луис от Португалия. Според него именно благодарение на тяхната загриженост „тялото ми в крайна сметка започна да получава достатъчно кислород“.

Няма съмнение, че Джонсън беше наистина уплашен.

Според един експерт му се стори, че премиерът малко е поукрасил историята- „подозирам, че има някакъв елемент на поетическа свобода“ - но той призна, че Джонсън наистина се е нуждаел от кислород, въпреки че е имал нужда от нормална маска, а не от механична вентилация

Този специалист не осъди решението за преместване на Джонсън в отделението за интензивно лечение, като каза, че „той е министър-председател“ и че „без кислород няма да се чувства по-добре“.

Тази сага има доста любопитна нотка.

Снимките, направени от един обществен сайт, показват Джонсън и Симондс, разхождащи кучето по пътеките на „Чекърс“. Премиерът е бил облечен във вълнено палто и с ръкавици на ръцете. „Изглеждаше блед, но имаше сили да излезе на разходка. Повечето пациенти в интензивните отделения напускат болницата в инвалидни колички. Те страдат от загуба на сила, мускулна атрофия и други хронични проблеми за дълго време. Очевидно премиерът се чувства много по-добре.“

Каквито и грешки да са направени в борбата срещу пандемията, Джонсън вече има още един убедителен аргумент, с който да заглуши критиците: „без Националната здравна служба нямаше да съм тук“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?