Следвайте ни

The Guardian: Огромен скандал със СЗО и COVID-19

viber icon

Нов скандал около Световната здравна организация (СЗО) доведе до обвинения срещу организацията в конспирация с Министерството на здравеопазването на Италия за премахването на критичен доклад, разкриващ лошо управление в началото на пандемията от коронавирус.

 


Докладът е имал за цел да предотврати бъдещи смъртни случаи, съобщи в. "Гардиън".

Италия бе първата европейска страна, засегната от пандемията от коронавирус. Докладът, подготвен от Франческо Замбон от СЗО и 10 негови колеги в Европа, е финансиран от правителството на Кувейт със задача да предостави информация на държавите, които тепърва ще бъдат ударени, базиран на ситуацията в Италия.

Озаглавен "Безпрецедентно предизвикателство: Първият отговор на Италия срещу коронавируса", докладът от 102 страници беше публикуван на страницата на СЗО на 13 май преди да бъде свален на следващия ден, както съобщи британският вестник за първи път през август. Още тогава обаче стана ясно, че в него фигурира информация, която издава, че пандемичният план на Италия всъщност не е бил актуализиран цели 14 години и именно липсата на подготовка е довела до пълен хаос в болниците и множеството жертви в началото на първата вълна от инфекции. 

Първоначално СЗО не обясни защо докладът е свален от страницата, но миналата седмица обяви, че съдържа неточна информация и несъответствия.

Според източници на "Гардиън" обаче, документът е премахнат по молба на Раниери Гуера - асистент на генералния секретар на СЗО за стратегическите инициативи.

Гуера е бил генерален директор за превенция към Министерството на здравеопазването на Италия между 2014 и края на 2017 г., следователно той е носил отговорността за актуализирането на плана при пандемия в съответствие с новите насоки на СЗО и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Гуера е сред учените, които участват в оперативния щаб за борба с коронавируса към италианското правителство.

Сега остарелият план е важен елемент от предварителното разследване на прокуратурата в Бергамо - регион Ломбардия - най-тежко засегнатият по време на първата вълна. Прокуратурата разследва за възможна престъпна небрежност. Италия е с повече от 60 000 починали от коронавирус. Разследващите използват и друг доклад, подготвен от пенсионирания генерал Пиер Паоло Лунели след първата вълна, в който се стига до заключението, че повече от 10 000 души са починали вероятно заради липса на адекватни протоколи в борбата с пандемията.

Замбон, който работи в офиса на СЗО във Венеция, е бил привикан три пъти от прокуратурата да даде показания, но световната организация е попречила, заявявайки, че той и другите десетима, участвали в изготвянето на доклада, имат имунитет.

Засега само Гуера е бил разпитан от прокуратурата в началото на ноември, но не се разкриват подробности от разпита. Нов опит за разпит на Замбон е направен дори миналия четвъртък, но той отново е бил блокиран. В отговор, той коментира пред британското издание, че не се е отзовал на молбата на държавното обвинение, защото има имунитет, въпреки че е искал да го направи, защото има какво да каже.

По думите му Гуера го е заплашил, че ще бъде уволнен, ако не промени част от текста относно остарелия план. Замбон поясни, че е информирал висши представители на СЗО за отправените заплахи и рисковете, които поставят под въпрос прозрачността и неутралността на организацията, но в крайна сметка вътрешна проверка не е била предприета.

Замбон разкри още, че докладът не критикува правителството на Италия, а набляга на пропуските в управлението на пандемията. Той поясни, че месец преди публикуването му е изпратил откритията на Гуера, който ги е споделил с италианския здравен министър Роберто Сперанца.
Изпратени имейли през май до Замбон от Гуера и Ханс Клюге, регионалният шеф на СЗО в Европа, изглежда отразяват споразумение с италианското здравно министерство докладът да се замете под килима.

Италианското министерство на здравеопазването обаче отреча към момента каквото и да било участие.
„Доколкото знаем, това не е официален документ на СЗО и никога не е бил изпращан до министерството на здравеопазването, следователно никога не е било оценявално или коментирано от нас. Всяка информация, свързана с него, не идва от институционални източници “, каза министерството в изявление.

Дори и без пряка намеса в прикриването на доклада, ако прокуратура в Бергамо установи, че Италия не е актуализирала пандемичния си план, всички здравни министри и премиери от 2013 г. са пред риск от съдебно преследване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?