4232

Тези мистериозни факти за Путин ще ви смаят: Винаги ходи с...

Личната охрана на руския президент е била засилена миналата година на фона на продължаващата война в Украйна

 

Владимир Путин носи бронежилетка на всички публични събития, съобщиха двама руски служители и източник, близък до Кремъл, пред независим онлайн вестник, цитиран от Newsweek. 

Това е още едно доказателство за нивото на заплаха срещу руския президент след съобщенията, че специален екип проверява ястията му за отрова. 

В публичното пространство се появи информация, че той взема със себе си лични готвачи и хранителни продукти по време на пътуванията си.  

Личната охрана на руския президент е била засилена миналата година на фона на продължаващата война в Украйна по препоръка на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и Президентската служба за сигурност (ССП) - звено във Федералната служба за охрана (ФСО), съобщи The Moscow Times. 

По-рано беше широко разпространена информацията, че 71-годишният президент спазва редица други мерки за сигурност, въпреки че се спекулираше, че дългата маса е сигнал за страха на Путин от COVID-19. В други случаи пред президента на сцената е била издигана бариера, която го е отделяла от публиката. 

Но съветът на руските разузнавателни служби винаги да се носи бронежилетка по време на публични събития е безпрецедентен, според двамата руски служители. Путин започнал да носи бронежилетката през 2023 г., казва един от служителите, който лично го е виждал по време на редица негови публични излизания, пред The Moscow Times. 

 Например Путин е носил защитното облекло под палтото си, докато е участвал в парада в Москва миналия месец по случай 9 май, или Деня на победата, който се отбелязва ежегодно в памет на поражението на нацистка Германия през Втората световна война, казва един от двамата руски служители. 

„Кремъл се отнася много сериозно към сигурността на Владимир Путин. Той е охраняван от цяла армия от видими и невидими охранители", заяви пред изданието руският служител, който е присъствал на събитието. 

По време на парада Путин „очевидно носеше скрита бронежилетка“, каза първият служител и добави, че според тях предпазната мярка е необходима. 

„Бог пази предпазливите“, добави вторият служител. 

The Moscow Times помоли Джейд Милър, независим британски консултант по високорискова сигурност, да анализира кадрите с Путин на парада на победата на 9 май. Тя прецени, че той е носил „бронежилетка“, скрита под палтото му. 

Рамката на горната част на тялото му изглежда неестествена и раменете му изглеждат „доста широки и квадратни“, а Путин изглежда, че „върви по доста твърд начин“, каза Милър. 

„Забелязва се, че Путин държи палтото си високо закопчано и се вижда, че проверява дали е затворено, сякаш се опитва да се увери, че никой не може да види дрехите му“, продължава тя. 

Милър добави: „По мое професионално мнение Путин носи някаква форма на балистична защита по време на участието си в парада.“ 

Източник, близък до Кремъл, потвърди, че екипът на Путин взема и други предпазни мерки, за да гарантира безопасността му, като например специален екип проверява храната му за отрова и взема със себе си лични готвачи и хранителни продукти. 

През декември разследване на руската независима медия „Проект“, забранена от Кремъл, установи, че Путин прави по-малко публични изяви, отколкото би се очаквало, и че на почти половината от срещите, които е провел, се е опитвал да се държи на разстояние от околните. 

„А на улицата събеседниците на Путин са принудени да стоят на разстояние повече от 10 метра от него, зад специално очертана червена линия“, посочва медията. 

„На теория това може да се обясни с желанието да се предпази от COVID-19. Но понякога на Путин все пак му се налага да общува лично с хората и тогава Кремъл прибягва до дивашки (от гледна точка на обществения ред) мерки за сигурност", допълва изданието., цитира Vesti.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?