Следвайте ни

Тестват ново високоскоростно метро до летище "Истанбул"

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА

 

Първата влакова композиция за високоскоростната линия на метрото, свързващо сърцето на турския мегаполис с новото  летище Истанбул, произведена в Турция, вече е поставена на релсите, заяви министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу.

Тестовете по трасето започват по-късно този месец, след като всички влакови композиции бъдат въведени по маршрута, и ще бъдат координирани в центъра за техническо обслужване, заяви министър Караисмайлоглу. 

Предвижда се официалното откриване на линията да се състои през 2021 година. 

Новата линия ще превозва пътниците от Гайретепе, в Шишли от европейската страна на Истанбул, до новото летище само за 35 минути.

Новата метро ления ще е с дължина 37,5 километра, ще има 9 спирки и ще бъде най-бързата метро линия в страната, работеща със скорост от 120 км/час.

„Докато максималната скорост на другите метро линии в града е 80 км/час, за първи път в Турция ще има линия със скорост 120 км/час“, отбеляза министър Караисмайлоглу.

Той подчерта, че местните ресурси са приоритетни при производството на вагоните в метрото, точно както при производството на цялата метролиния.

Министърът отбеляза, че 136-те композиции, които ще бъдат използвани в метрото Гайретепе - летище Истанбул, ще бъдат произведени в Турция.

„Тази линия на метрото ще бъде интегрирана в останалите транспортни линии в града и ще свързва летище Истанбул с всички части на Истанбул“, заяви министър Караисмайлоглу. 

По-нататък министърът обясни, че 10 машини за изкоп са били използвани едновременно за първи път в проект за метро в страната.

Очаква се линията да обслужва около 600 000 пътници на ден. Той ще премине през областите Бешикташ, Шишли, Кашитан, Еюп и Арнавуткьой и се очаква значително да намали натовареността на трафика в града.

По-рано официалните представители на страната заявиха, че се работи по мащабни проекти в транспорта на Истанбул и се цели мегаполиса да се превърне в най-дългата транспортна мрежа в света със 190 километра тунели и 1100 километра метро линии.

Летище "Истанбул" беше официално открито на 29 октомври 2018 г., съвпадащо с 95-годишнината от основаването на Турската република.

Първата му фаза започна напълно да функционира на 7 април, когато пое контрола на въздушното движение от вече закритото за граждански полети летище "Ататюрк".

Летище "Ататюрк" беше едно от най-натоварените в Европа. Сега то се трансформира и се използва за учебни дейности, авиационни панаири и строителни работи, а на неговата територия бе построена нова широкопрофилна модерна болница, която сега се използва за болни от коронавирус. В бъдеще бившото летище "Ататюрк" се предвижда да бъде превърнато в обществен парк.

Новото летище "Истанбул" може да обработи 90 милиона пътници годишно в настоящата си фаза на развитие, което, макар и висока цифра, е нищо в сравнение с планирания капацитет от до 200 милиона след завършване на всичките четири фази и изграждането на шест писти, планирани да бъде завършен до 2028 г. В него ще има над 100 авиокомпании, летящи до над 300 дестинации по целия свят.

От април 2019 г. до края на миналата година той е обслужил вече 52,2 милиона пътници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Chorbajiya

Chorbajiya

13.09.2020 | 22:23

EY TOZI ERDOGAN NE SE SPIRA I ZA MOMENT !

Отговори
2 0
Промяна

Промяна

13.09.2020 | 20:34

Герб и общинските съветници в Пловдив, да видят, как се прави в съседна Турция, без помощ от ЕС.

Отговори
5 0
Ахам

Ахам

14.09.2020 | 08:26

Ще видят, ако имат очи да гледат, а не пачки евраци по 500, захлупени на лицата!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?