49

Терористката от Истанбул се канела да бяга в Гърция

Откриха самоличността на шестте жертви на бомбата, 2 от тях са деца

От снощи в 17 милионния Истанбул се провежда масивна антитерористична операция. До момента по случая са заловени общо поне 46 души, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг.

Властите в Турция тази сутрин разпространиха видео показващо момента на залавянето на терористката, в апартамент в район Кюмукчекмедже, в европейската част на мегаполиса, където се твърди, че се е подвизавала преди зловещия акт. Терористката, заедно с нейни съратници, се готвили да заминат за Гърция, съобщи вътрешния министър Сойлю. В жилището е открито голямо количество евро и злато.

АА

Властите разкриха, че заподозряната, чиито инициали са АА, е 23-годишна сирийска гражданка, която е влязла нелегално в Турция през района Африн в северозападна Сирия.

 

АА

Заподозряната жена, оставила чанта с бомбата, която уби шестима души и рани 81 други на пешеходната търговска улица Истиклял в Истанбул, бе заловена, съобщи по-рано сутринта министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлю. 

АА

Той обяви, че други терористи, свързани с атентатора, до сега също са били задържани, като добави, че съществуващите констатации показват, че това е атака, извършена от терористичната група ПKK/YPG, имайки предвид клон на терористичната група ПKK в северната част на Сирия, граничеща с Турция. „Преценихме, че инструкциите за атаката са дошли от Кобани“, каза Сойлю пред репортери, добавяйки, че терористката е „преминала през Африн в Северна Сирия“. "Предотвратихме близо 200 терористични инцидента само тази година.  Може би това са терористични инциденти, които можеше да доведат до по-страшни последици от инцидента, на който се натъкнахме сега. Знаем, че сме изправени пред голямо изпитание в нашата география."

Министърът допълни: „Знаем какво послание искат да ни дадат тези, които извършиха това зверско действие. Получихме това съобщение. Ще отговорим още по-решително. Отговорът на това съобщение ще бъде разкрит ясно съвсем скоро. Разбира се, сега скърбим.

АА

Вътрешния министър също така обяви самоличността на загиналите граждани. Сред загиналите са и две деца на 9 и 15 годишна възраст. Това са шестима турски граждани, по двама от три различни семейства, случайно разхождайки се в неделния следобед по пешеходната улица.

Той допълни: „Имахме 81 ранени, 50 от тях бяха изписани. Само 5 от нашите ранени в момента са в интензивно отделение, като 2 от тях са в тежко състояние.“

АА

В своята над 40-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК – включена в списъка на терористичната организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз – е отговорна за смъртта на най-малко 40 000 души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тука има тука нема

Тука има тука нема

14.11.2022 | 22:16

Предценили че идвала от Кобани? Ми ако идвала от Ебани?

Отговори
0 0
Дон Жуан

Дон Жуан

14.11.2022 | 18:55

Да смачкат урода!

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?