Следвайте ни

Терез и Масуд ще живеят с шест тигъра в Холандия

viber icon

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от зоокъта в  Разград, пристигнаха рано тази сутрин в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия.

Двете животни бяха настанени в помещение за адаптация, приготвено специално за тях, и бързо го харесаха. "То е с контролирана температура и среда, в която животните да могат да  натоварват в пълна степен крайниците си и мускулатурата им да се развива  правилно", разказа  Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ пред bTV. 

Лъвчетата заминаха в неделя за Холандия и  пропътуваха повече от 2000 км под медицински контрол в специализиран транспорт за големи животни. Оттук нататък им предстои дълъг период на адаптация, посочи Гечев, който придружи лъвчетата до спасителния център.

През първите две седмици ще се следи поведението им и как свикват с новата среда. След 2-3 седмици се предвижда нов медицински преглед, пълни изследвания, като особено внимание ще се обърне на състоянието на Масуд, заради неговия здравословен проблем. Ще се следи доколко диетата,  която спазва, се отразява добре, доколко костите израстват правилно. В случай, че не израстват достатъчно правилно, може да се наложи операция,  но се надяваме, че няма да се стигне до там, каза Гечев.

Съвсем скоро лъвчетата ще могат да излизат и във външно заграждение, което е с двойно по-голяма площ. А когато станат на около година, ще бъдат преместени в загражденията за възрастни животни.

В центъра „Фелида“ в момента има шест тигъра, включително двата, спасени от Сирия – Султан и Саида. /Марица.бг

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?