Следвайте ни

Текстилна фабрика на 4000 години откриха в Турция

viber icon


     
Турски археолози са открили части от стан, текстилни инструменти и аксесоари, датиращи от 4000 години в западна Турция.

При разкопки в селището Буйджесултан, за което се смята, че е построено през 5000 г. пр. Н. Е., археолози са открили 40 последователни културни слоя, датиращи от късния халколитен период до късната бронзова епоха.


Екипи за разкопки и реставрация работят в селището Бейцесултан в провинция Денизли повече от десетилетие. Разкопките там откриха просветляваща информация за текстилната история на региона.
"Миналогодишните открития, свързани с производството на текстил, ни бяха развълнували. По време на тазгодишните изкопни работи бяха открити останалите части от промишлена постройка", каза в сряда Есреф Абай, ръководител на екипа за разкопки.


"В резултат на тази работа открихме, че има текстилна фабрика отпреди 4000 години. Има и части от ръчен стан", каза Абай.


Той каза, че се смята, че Буйджесултан е построен през 5000 г. пр. Хр. И са открили 40 последователни културни слоя от късния халколитен период до късната бронзова епоха.


Преди това екипът е открил в региона части от стан и текстилни материали, които са от преди 3600 години.


„Тук открихме структурата, датираща от 1700 г. пр. Н. Е. Смятаме, че фабриката е принадлежала на заможно семейство поради своите размери и богато оборудване “, каза Абай.


„В тази постройка, която има много големи складови помещения, са открити артефакти, за които се смята, че са внесени от околните региони“, каза той и добави, че има централна стая от 45 квадратни метра, използвана като работилница, както и пет други стаи, използвани за различни цели.

Абай посочи, че до момента са открити хиляди тежести за тъкачни станове, използвани в текстилното производство, миди, използвани в декорацията, и изгорени парчета текстил.


Той каза, че сградата е била погълната от гигантски пожар, но някои части са оцелели.


Абай добави, че разкопките ще продължат с останалите сгради наоколо, които са идентифицирали в слоя.


Той каза, че тези открития доказват, че Буйджесултан е бил основен производител на текстил и това е разширило историята на текстила в Денизли до по-широк период от време.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?