49
Следвайте ни

Тежко и горко на шофьорите! Полицаи се правят на туристи, за да хващат тираджии в нарушение 

viber icon
Иновативен метод за глобяване на шофьори на камиони прилага полицията  в Германия, предава немският сайт saechsische.de
 
Бял туристически автобус Мерцедес, без надписи и с хора по седалките – на пръв поглед нищо необичайно. Всъщност хората са цивилни полицаи, а зад тях има множество записващи камери, насочени към шофьорите на камиони.
 
 „Някои говорят по телефона, пишат, четат, други работят с таблета, приготвят храна или приготвят кафе. Дори е имало шофьори на камиони, които са гледали филм", казва шефът на пътната полиция в Дрезден Джералд Байер. 
 
„Разсейването е „най-мощният убиец“ при шофиране, дори преди алкохола”, казва още той. Автобусът се върти по А4, винаги между аусварт Wilsdruff и Dresden-Flughafen. Няколко патрулни коли се използват като т. нар. уловители. Една следва автобуса, за да може да спре нарушителя веднага, а другите също се „въртят“ по А4 между Wilsdruff и летището в Dresden като отбиват сниманите шофьори и ги глобяват. 
 
100 евро и 1 точка е глобата за телефон, а 150 евро и 2 точки ако шофьора също застрашава себе си или други участници в движението като например спиране в аварийна лента или отклоняване от лентата си на движение. 
 
Но само наказание не е достатъчно, трябва превенция, казва още Джералд Байер. 
 
„Ако не гледате пътя за секунда при 50 км/ч, карате 13 метра сляпо. Само тези, които знаят за опасността и са отговорни, могат да я избегнат“ – завършва той.
Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Коментари (2)

Madmax777

Madmax777

16.11.2021 | 12:48

Иииии тия немски полицаи няма да се нагъкат...изроди гадни

Отговори
3 2
Колев

Колев

13.11.2021 | 22:59

Браво,трябваше да стане отдавна,

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?