2374

Тежки обвинения за ваксината на "Пфайзер" отправи бивша служителка

Подизпълнител на фармацевтичната компания "Пфайзер", натоварен с извършването на малка част от клиничните изпитания на неговата ваксина срещу коронавируса, е допуснал множество пропуски по време на тези тестове, според статия в Бритиш медикъл джърнъл, който се позовава на бивша служителка на подизпълнителя, предаде Франс прес.

Става дума за тексаската компания Вентавия, специализирана в провеждането на клинични изпитания и натоварена миналата година от "Пфайзер" да оцени ефикасността на ваксината срещу коронавируса, която фармацевтичният гигант разработи.

Вентавия обаче е фалшифицирала данни и е закъсняла в осигуряването на проследяването на страничните ефекти от препарата, се казва в статията, публикувана днес.

Вентавия е играела съвсем малка роля в тези изпитания. Тя е извършила тестове с препарата върху 1000 души, докато по целия свят ваксината бе изпитана върху 44 000 души.

Тези изпитания, показали една особено висока ефикасност на ваксината, доведоха до нейното разрешаване за употреба в много страни, като например в САЩ и в ЕС.

Основният източник на статията, появила се в Бритиш медикъл джърнъл, е бивша служителка на Вентавия на име Брук Джаксън. Тя е работила там две седмици по време на изпитанията на ваксината, преди да бъде уволнена.

Джаксън казва, че е станала свидетел на много пропуски. Тя твърди, че ваксината не била съхранявана при подходящата температура, казва, че е споделила това пред Агенцията по лекарствата, която според нея е приела сигнала, но не е направила нищо по него после.

Джаксън твърди и че чрез непоследователен начин на етикетиране на препарата е било компрометирано изпитването на ваксината по един от съществените методи за тестване - съпоставката й с плацебо, при което нито лекарят, нито пациентът знаят кое от двете приема пациентът, дали това е ваксината, или плацебото.

Според друг източник, цитиран в статията на Бритиш медикъл джърнъл, но пожелал да запази анонимност, "Пфайзер" е разпоредил одит на Вентавия, след като е бил информиран за проблеми при провеждането на изпитанията.

Нито "Пфайзер", нито Вентавия, нито пък Американската агенция по лекарствата са отвърнали засега на исканията на Франс прес за коментар по въпроса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Да, да

Да, да

04.11.2021 | 12:19

Така де, бивша служителка, но на друга фирма. Ама я уволнили и тя с добри думи се отплатила. И айде Пфайзер на пангара. Страшна статия!

Отговори
3 1
Лала Бала

Лала Бала

04.11.2021 | 02:34

Да бе Един чифут каза

Отговори
9 7
Ала бала

Ала бала

04.11.2021 | 00:49

Една жена каза...

Отговори
11 9

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?