Следвайте ни

Тежка зима: Обилен снеговалеж блокира 16-милионен Истанбул СНИМКИ

viber icon

Студеното време, идващо от Балканите, най-накрая пристигна в Истанбул през уикенда. Това съвпадна с комендантския час, наложен поради пандемията на COVID-19 .


Към 14 февруари в полунощ голяма част от града беше покрита в бяло, тъй като във всички квартали на 16-милионния мегаполис започна обилен снеговалеж.


Учебните занятия, които трябваше да започнат днес в Истанбул, са отложени до 17 февруари поради продължаващия обилен снеговалеж, заяви областния управител на провинцията Али Йерликая.


Очаква се близо 5000 ученици в 73 училища в Истанбул да започнат занимания след няколко месечно онлайн обучение поради мерките срещу пандемията. 


Хората с увреждания, работещи в публични институции и организации, тези с хронични заболявания и бременни служители ще получат административен отпуск през посочения период, без да е необходимо допълнително указание или искане, добави той.


В центъра на Истанбул от 20 до 40 сантиметра сняг покрива основните пътища и други райони. Това затрудни трафика в града. От общината апелираха гражданите да не излизат от домовете си, ако това не е наложително. 


Турската държавна метеорологична служба и Центърът за координация на бедствията (AKOM) на община Истанбул предварително предупредиха жителите на Истанбул, че снеговалежът може да продължи пет дни със силен спад на температурите. Само за часове температурите спаднаха с повече от 15 градуса. 


Около 1351 превозни средства и 7031 служители са били разположени на 434 места за почистване и обезопасяване на пътната мрежа от 4 023 километра в града, съобщиха от общината.


Поради Свети Валентин, цветарите в Истанбул започнаха работа в ранните часове на 14 февруари при тежки зимни условия.


Някои моторни куриери, които не можеха да шофират поради хлъзгави снежни пътища, се наложи да разнасят подаръците и цветята за празника пеша.


Междувременно северозападните турски провинции Одрин, Къркларели и Текирдаг бяха тежко засегнати също от обилния снеговалеж.


Придвижвайки се на юг, бурята и снеговалежите доведоха до спиране на морския и пътническия трафик в Мраморно море и Дарданелите.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай