Следвайте ни

Техеран отправи ядрена заплаха към Европа

 Техеран предупреди европейските държави, след като обяви, че увеличава степента на обогатяване на уран в Иран над лимита, поставен със споразумението от 2015 г.

„Ако останалите страни по сделката, особено европейците, не изпълняват сериозно ангажиментите си и не правят нищо освен да говорят, третата стъпка на Иран ще бъде по-твърда, по-безкомпромисна и в даден аспект, зашеметяваща”, заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Той не уточни каква ще бъде тази последна стъпка, която планира Техеран.

Мусави подчерта, че Иран оценява усилията на държавите, които искат да спасят споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, сключено през 2015 г. със САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия.

„Нямаме никаква надежда, нито доверие в никого, в никоя страна, но вратата на дипломацията е отворена”, добави Мусави.

Той даде 60-дневен срок на европейските държави да защитят Техеран от санкциите на САЩ. В противен случай иранските власти ще спрат да изпълняват още ангажименти по ядрената сделка, наречена Съвместен цялостен план за действие.

По-рано днес говорителят на иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди отчете, че нивото на обогатяване на уран в Иран е достигнало 4,5%.

В неделя Иран обяви, че увеличава степента на обогатяване на уран над границата от 3,67%, записана в споразумението от 2015 г.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи преди това обвини Европа, че не е изпълнила ангажиментите си по сделката.

На 8 май Техеран съобщи, че частично прекратява някои от задълженията си по споразумението в отговор на едностранното решение на САЩ да се оттеглят от сделката и да наложат отново санкции срещу Иран.

„Изключително сме загрижени от съобщението на Иран, че е започнал обогатяване на уран над лимита от 3,67%”, коментира в неделя Мая Кочиянчич, говорител на комисаря по външната политика на ЕС и настоя Техеран да спре в всички дейности, нарушаващи условията на споразумението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че стъпката на Иран е изключително опасна и е предназначена за създаване на ядрени бомби, като призова Европа да наложи наказателни санкции срещу ислямската република.

Френският президент Емануел Макрон осъди действията на Техеран като „нарушение” и призова за незабавното им прекратяване. Същото направиха и Германия и Великобритания.

Механизмът за разрешаване на спорове по ядрената сделка с Иран няма да бъде задействан, съобщиха от френското президентство. Франция дава срок до 15 юли на всички държави, подписали споразумението, да седнат на масата за преговори.

Съгласно така наречения „механизъм за забавяне”, ако стъпките, предназначени за преодоляване на различията, се провалят, санкциите от всички предишни резолюции на ООН ще бъдат повторно наложени на Иран.

Китай обяви, че „едностранният натиск” на САЩ е причина за ескалиращата ядрена криза с Иран.

А Москва определи ситуацията като „обезпокоителна”. „Русия се стреми да продължи диалога и усилията на дипломатическия фронт. Ние все още подкрепяме Съвместния цялостен план за действие”, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

Изтоачник :Vesti.bg

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?