4020

Тече евакуация: Нов вулкан изригна в Исландия

Вулкан изригна северно от югозападния исландски град Гриндавик рано в неделя, близо до мястото на предишно изригване през декември, съобщи Исландската метеорологична служба (IMO). Сеизмичната активност се засили през нощта и жителите на Гриндавик бяха евакуирани около 3 сутринта, съобщи исландската обществена телевизия RUV, цитирана от АФП. „Пукнатина се е отворила от двете страни на дигите, които се изграждаха северно от Гриндавик“, пише метеорологичната служба.

Изображенията на живо показаха струи светеща оранжева лава, бълващи на фона на тъмното зимно небе.

Това е петото вулканично изригване в Исландия за две години, като предишното се случи на 18 декември в същия регион югозападно от столицата Рейкявик.

Гриндавик, малко рибарско селище с около 4000 души, беше евакуирано като предпазна мярка на 11 ноември. Оттогава на жителите е разрешено да се върнат за кратки периоди, преди отново да бъде наредена евакуация през нощта.

В Исландия има 33 активни вулканични системи, най-големият брой в Европа. Разположена в Северния Атлантик, Исландия е разположена на Средноатлантическия хребет, пукнатина в океанското дъно, разделяща Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
tyuytu

tyuytu

14.01.2024 | 19:35

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може[]----- https://da.gd/azone

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?