Следвайте ни

Те са някъде там: Не откриха и следа от извънземни сред 10 милиона звезди

viber icon

Астрономи приключиха най-мащабното досега търсене на извънземни цивилизации, сканирайки общо 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия, но така и не откриха нищо, поне засега, предава "Ройтерс".

Като доказателства за възможен живот извън Слънчевата система специалистите търсят "техноподписи", например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества.

С мрежата "Мърчисън" в Западна Австралия те се опитаха да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието Корабни платна (с латинско име Vela). Резултатите са изложени в сп. "Публикации на Австралийското астрономическо дружество".

"Не е изненадващо, че не открихме нищо - каза астрофизикът Чиноа Трембли. - Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим , който да насочва, че не сме сами в галактиката".

Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди, обясни астрофизикът Стивън Тингей от университета "Къртин".

"Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни".

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?