Следвайте ни

Тази новина за Брекзит стресна българите в UK

viber icon

Министърът на Великобритания по въпросите на сигурността Брандън Люис заплаши гражданите на ЕС на Острова с депортация, ако не подадат документи за уседналост след Брекзит, пише "Гардиън".

Данни на вътрешното министерство показват, че 1 милион от 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания трябва да подадат документи за уседнал статут, което им позволява да останат на Острова.

В интервю за германския вестник "Велт" Люис коментира, че тези хора рискуват да бъдат депортирани, ако не подадат документи до края на 2020 г. "Ако гражданите на ЕС не се регистрират дотогава без адекватно оправдание, имиграционните правила ще бъдат приложени", предупреди той.

Запитан дали тези, които не са подали документи през следващите 14 месеца, ще бъдат депортирани, дори и ако изпълнят всички условия за пребиваване, Люис отговори: "Теоретично, да. Ние ще приложим правилата".

Активисти алармират, че коментарите подсказват, че правителството планира да не изпълни обещанието си към гражданите на ЕС. Групата The3million, която представлява гражданите на ЕС на Острова, обяви, че за първи път британското правителство потвърди какво ще се случи на тези, които не са подали документи за уседнал статут.

Според организацията много граждани на ЕС в Обединеното кралство не знаят за изискването да се регистрират за уседнал статут, докато други отказват като протест срещу Брекзит. blitz.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?