2374

Тайван под блокада по море и въздух, Китай продължава с ученията

Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по море и във въздуха около Тайван, предава БТА.

Командването на източната зона на Китайската народноосвободителна армия написа в социалната мрежа Вейбо, че днес ще се отработват нападения срещу подводници и настъпателни действия по море, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Средната линия в тесния проток между остров Тайван и континентален Китай е неофициална контролна линия, която военната авиация и бойни кораби от двете страни обикновено не преминават.

Според коментатор на китайската телевизия средната линия никога не е била правно призната и представлява въображаема линия, очертана от американските военни във връзка с бойните им нужди през миналия век.

Пекин за втори пореден ден удължава срока на ученията около Тайван. Те започнаха в четвъртък и трябваше да свършат в неделя по обяд местно време, но бяха продължени.

Китай предприе мащабните си военни маневри с ракетни стрелби като демонстрация на сила в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, който Пекин смята за своя територия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?