71

Тайната на Ел Чапо - една енчилада и се жени за вас!

Простото мексиканско ястие енчилада е ключът към сърцето на най-жестокия наркобарон за всички времена – Ел Чапо. За този кулинарен куриоз пише „Ню Йорк Поуст“. Енчиладата, но приготвена по рецептата на майка му, е пътят към душата на Ел Чапо, пише изданието. В нея се слага много сирене и сос. 

Страстта на Хоакин Гузман Лоера към енчиладата е легендарна. Ел Чапо управляваше картела Синалоа повече от 20 години. 

По време на първия си престой зад решетките през 1993 година наркобаронът се влюбил в готвача на затвора. Причината? Правил енчиладата точно като майка му Мария Консуело Лоера Перез. 

Трета жена на Ел Чапо – дългокраката Ема Коронел Айспуро също го оплела в мрежата си след една вечеря с енчилада. За неин огромен късмет – приготвила я уж по собствено рецепта, а излязло, че е изкопирала рецептата на майка му. 

Дали съвпадението е резултат от тънките й сметки и упорита разузнавателна дейност за вкусовете му? Историята засега мълчи. 

За това пише новата книга „Ема и другите нарко съпруги“ на мексиканската журналистка Анабел Ернандез. Хубавата Ема се запознала с бандита от Синалоа в своя роден щат Дуранго.

Ел Чапо я срещнал през 2006 година когато бил на селски танци в Ла Ангостура. 

В книгата Ема се кълне, че нямала понятие кой е той и че е беглец от правосъдието.

„Никога не ми е носил някакви скъпи подаръци. Той печелеше хората с това, че бе много обикновен“, разказва Ема за наркобарона, който разпали най-кървавата война в мексиканската история.

Над 100 000 обикновени граждани загинаха във войните между картелите от 2002 година досега.

Ема получила разрешение от родителите си да излиза с Чапо. Той я водил все на селски танци, където двамата обичали да танцуват и да си говорят.

Един ден го поканила у дома и му сготвила енчилада. Щом му замирисало на соса на майка му и на изобилието от топено сирене, Ел Чапо Гусман решил окончателно, че това е жената на сърцето му. 

„Може би е търсил в жените си нещо от своята майка“, удря го на фройдзъм Анабел Ернандез.

По време на процес срещу наркоразпространители в Бруклин, стана ясно, че Ема Коронел е помагала на съпруга си да избяга от строго охранявания затвор и е изнасяла тайни съобщения от него.

За това 32-годишна наркобаронеса получи 3 години ефективна присъда в Щатите. 

Самият Ел Чапо излежава пет доживотни присъди в строго охраняван затвор в Колорадо. 

Майка му Мария Консуело е на 93 години. През 2019 година получи разрешение от американското правителство да го посети. 

„Той обожава енчилада! Ще му направя от любимото ястие“, заяви Мария пред мексикански журналисти, преди да отпътува за Щатите. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?