Следвайте ни

Тайна на 10 века: Разкриват с 3D лицето на първия пациент с мозъчна операция СНИМКИ

viber icon

С 3D реконструкцията на черепа на млада жена, претърпяла първата в света мозъчна операция, Ашъклъ Хоюк ще привлече огромен брой любители на историята в региона Кападокия. 

Черепът намерен в по време на разкопки, проведени през 1989 г. е реконструиран в нов проект, използващ пчелен восък.

Праисторическата могила Ашъклъ Хоюк, открита в село Къзълкая в провинция Аксарай, е от голямо значение за изследването на миграцията през вековете. Тук е първото известно село в Централна Анатолия, където са се заселили ловци и номади.

Първото цялостно проучване е стартирано от Иън Тод в Ашъклъ Хоюк една година след като хититологът Едмънд Гордън е намерил селището през 1963 г. Разкопките са извършени от Праисторическия отдел на Истанбулския университет през 1989 г. Оттогава са направени редица важни открития в региона. Благодарение на разкопките, процесът на преход от номадски към заседнал начин на живот може да се наблюдава стъпка по стъпка в региона днес.

Със следи от минало на 10 400 години, могилата е свидетел на първите примери за много дейности в историята, включително опитомяването на овце и кози и първи земеделски опити. 

Освен това тук е реализирана първа в историята на медицината мозъчна операция на млада жена.

Селището се стреми да привлича туристи, като им предлага пътуване през хилядолетната си история. 

Директорът на музея в Аксарай Юсуф Алтън каза пред Анадолската агенция (AA), че има две дупки в черепа, които разкриват първата мозъчна операция в историята.

Отбелязвайки, че средната възраст на хората е била 30-35 години в периода преди 9500 години, Алтън казва: „От изследванията, проведени върху черепа, учените са установили, че жената, която е претърпяла операцията, е живяла поне 10 дни след операцията."

Преподавателят по праисторическа археология в Истанбулския университет и ръководител на разкопките в  Ашъклъ Хоюк, професор Михрибан Йозбашаран посочи, че "разкопките продължават вече няколко десетилетия без прекъсване. Селското стопанство и животновъдството са най-важните елементи в начина на живот на Централния Анадол днес. Виждаме, че първите хора, които са били ангажирани в селското стопанство и животновъдството са живели тук и през древността. Първото заселване започва през 8400-те години пр.н.е. ”

Йозбашаран каза, че жената, която е претърпяла мозъчна операция, е погребана с бебето си и е живяла известно време след операцията. 

„В момента тече ново проучване на черепа. Ще го копираме в Германия в 3D реалистичен мащаб. Очакваме го с нетърпение, ще възродим тази жена и ще видим лицето ѝ с проекта. Ще се срещнем с жената от Ашъклъ Хоюк“, добави тя.

Снимки: Черепът със следи от мозъчна хирургия, изложен в музея Аксарай, централна Турция, (AA)

 


 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Анадплската агенция

Анадплската агенция

02.09.2021 | 15:56

Майни това е положението, искате да сте: най-древни, най-културни, най-най бетер макендоци ама това са същите полюции на милювци, които никой не взима насериозно и нищо повече!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?