Следвайте ни

Търсят се желаещи да презимуват в модерна къща в Сибир СНИМКИ

viber icon

Какво бихте казали, ако ви предложат да прекарате зимата в луксозна дървена къща под прозрачен купол в Якутия? 

Гении на инжинерната мисъл са издигнали експериментална къща в Якутия и търсят семейство, което ще се съгласи да прекара мразовитите дни в нея.

Каква е особеността на куполната къща?

Основната характеристика е, че къщата е проектирана според всички стандарти за енергоспестяване, насочени към подобряване на качеството на живот в този суров регион.

Дълго време учените търсят решението на проблема с живота в условията на вечни студове.

Изглежда, че са се справили с него, като са разработили този уникален проект. Под прозрачен купол с диаметър двадесет метра те са изградили уютна дървена къща.

Тя е разделена на две зони - жилищна и спална. Основната задача на купола е надеждната защита на сградата от вятър и студ.

Учените предполагат, че температурата под купола ще бъде много по-висока от температурата извън къщата.

За да се убедят най-накрая в това, учените търсят семейство, което е готово да се засели в уникална къща и да тества цялото ноу-хау на архитектите.

Предпочитание се дава на младо семейство - в края на краищата новодошлите ще трябва да живеят под надзора на обществеността и учените.

Освен това обитателите на този чуден дом ще трябва да събират необходимите данни, да записват показателите на „интелигентната къща“ и да наблюдават нейното благосъстояние.

Но има още едно условие - младите хора ще трябва да си създадат акаунт в канала Youtube и да описват всеки ден от живота в къщата под прозрачния купол.

Организаторите на експеримента също ще следят живота на младо семейство и ще направят изводи за това колко добре живеят хората в такава къща.

Ако проектът покаже своята ефективност и експериментът е успешен, тогава ще бъде възможно изграждането на такива къщи за северните райони. И дори цели градове под стъклен купол.

pochivka.blitz.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?