49

Търпението му се изчерпа: Байдън е разочарован от израелския лидер, ситуацията се влошава...

Американският президент не е разговарял с Бенямин Нетаняху в продължение на 20 дни

Президентът на САЩ Джо Байдън и други високопоставени служители на Белия дом са все по-разочаровани от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и отхвърлянето от негова страна на повечето от последните искания на администрацията, свързани с войната в Газа, са заявили пред Axios четирима американски служители, които са пряко запознати с въпроса.

След нападението на "Хамас" на 7 октомври преди 100 дни Джо Байдън оказа пълна подкрепа на Израел с безпрецедентна военна и дипломатическа подкрепа, дори докато поемаше политически удари от част от своята партия в година на избори. Тази подкрепа до голяма степен продължава публично, но зад кулисите се появяват все повече признаци, че Байдън губи търпение, заявяват американските служители.

"Ситуацията е тежка и ние сме в задънена улица. Търпението на президента се изчерпва", заявява един от американските служители пред Axios, предаде "Фокус".

"На всеки етап Нетаняху размахваше пръст на Байдън", коментира пред Axios сенаторът Крис Ван Холън (окръг Колумбия), който е в тесен контакт с американските официални лица относно войната. "Те се молят на коалицията на Нетаняху, но получават шамар в лицето отново и отново".

Байдън не е разговарял с Нетаняху в продължение на 20 дни след напрегнатия разговор на 23 декември, който разочарованият Байдън завърши с думите: "Аз не мога да говоря с Нетаняху: "Този разговор приключи." През първите два месеца на войната двамата разговаряха почти всеки втори ден.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби се опита да омаловажи намаляването на комуникацията, като заяви пред репортери в сряда, че "това не означава нищо" за състоянието на отношенията. Но се появяват все повече признаци на раздразнение. "Налице е огромно разочарование", заявява американски служител.

Основната причина за разочарованието на Байдън е съпротивата на Нетаняху да придвижи искания, които са приоритетни за САЩ.

Байдън и неговите съветници смятат, че Израел не прави достатъчно, за да допусне хуманитарна помощ в Газа.

Те са разочаровани и от нежеланието на Нетаняху да обсъди сериозно плановете за деня след войната и отхвърлянето на американския план за реформирана Палестинска власт, която да има роля в Газа след "Хамас".

Сега американските служители са все по-загрижени, че Израел няма да спази графика си за преминаване към операции с ниска интензивност в Газа до края на януари, въз основа на това, как стоят нещата в Газа, особено в южния град Хан Юнис.

Ако Израел не намали значително операциите си в Газа - за което настояват представители на САЩ с надеждата да се намалят жертвите сред палестинците - за Байдън вероятно ще става все по-трудно да поддържа същото ниво на подкрепа за военната кампания на Израел.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
999

999

15.01.2024 | 13:29

Тази деменция дано пак го изберат чернилките, за да може сащ ба бъде сринат подобаващо

Отговори
2 2
Хм…

Хм…

15.01.2024 | 13:10

Байдън в жалката роля на Чембърлейн, а при това Нетаняху дори не е Хитлер, а само дребно негово подобие.

Отговори
2 1
бля бля

бля бля

15.01.2024 | 12:42

надявам се някой ден търпението на КИМ ЧЕН УН да не издържи и да им прати по една телеграма в нато пентагона и белия дом!!!! ще се сетят тогава кой кой е в този свят?!?!

Отговори
3 3
бля бля

бля бля

15.01.2024 | 12:40

байдън и търпение той е деменционен стар задник....даже не може и изхода да намира на помещенията....какво нещо е човекомразеца...да издигнеш един дебил за президент на тази как да я нарека не държава ами гето събрало цялата световна напаст от крадци убийци и престъпнии.....

Отговори
2 5
Ако не бяха САЩ

Ако не бяха САЩ

15.01.2024 | 21:33

ти щеше още да живееш в пещерата, първобитен сволоч!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?