Следвайте ни

Талибаните: Ще се борим с Турция, ако войската й остане в Афганистан

viber icon

Говорител на талибаните повтори призива си към турските войски в Афганистан да напуснат страната, като същевременно изключи всяка възможност за гражданска война след изтеглянето на американските войски, съобщи иранската агенция Мехр (ИАМ). 

Мохамад Наим Вардак, новоназначеният говорител на талибанския офис в Катар, заявил пред уебсайта на Arabi21: „Ние се противопоставяме на останалите турски войски в Афганистан в рамките на алианса на НАТО и на споразумението между Анкара и Вашингтон за охраняване на летището в Кабул и чуждестранни дипломатически мисии. "

„Ако турските сили останат в Афганистан, ние ще се борим с тях", подчерта Наим.

Ако „окупацията“ не приключи, добавя той, „отговорността за всички последици ще лежи върху плещите на онези, които се намесват в делата на другите и вземат такива необмислени решения“.

Говорителят каза: "Ние се ангажираме да не нападаме райони и сгради които са от интересите на други държави", добавяйки, че "Анкара вече обеща да не предприема никакви действия, които не са приемливи за нас. За съжаление, по-късно чухме в медиите, че те щяли да останат в Афганистан."

Той подчерта, че "Този въпрос е приключил и не е обсъждан с тях."

Говорителят на талибаните каза още, че "гражданска война в Афганистан е малко вероятна след изтеглянето на американските войски и техните съюзници в НАТО."

Той твърди, че афганистанските правителствени сили, които според него са около 300 000 войници, са легитимни. С тях талибаните могат да постигнат споразумение и да се присъединят към техните редици.

Относно формата на възможно правителство, което талибаните ще установят в Афганистан, Наим твърди, че "това е основният въпрос от дневния ред на преговорите в Доха".

Този април САЩ определиха краен срок за изтегляне на всички американски и сили на НАТО от Афганистан на 11 септември, с което ще се прекрати почти 20-годишното присъствие. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?