Следвайте ни

Таксите за магистралите в Турция с плаващи цени от догодина

viber icon

От догодина в Турция таксите за мостове и магистрали ще се определят по нов начин. „Динамичното ценообразуване“. трябва да стартира като част от Президентската годишна програма за 2021 г., подробностите за която бяха обявени наскоро. Според нея гражданите ще могат да използват магистрали на по-ниска цена в определени дни и часове.

Съответно Министерството на транспорта и инфраструктурата ще започне работа по модела, който ще позволи незабавно промяна на ценообразуването според търсенето.

„Ще се започне работа за внедряване на система за управление на търсенето и динамично ценообразуване на таксите за магистрали и мостове“, се казва в доклада. Така се очаква да се осигури по-голяма ефективност на съществуващата инфраструктура. 

Много европейски държави вече използват подобен софтуер, в различни сектори, за да следят търсенето на потребителите 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата и тяхната ценова стратегия може да се промени в зависимост от интензивността на търсенето.

Авиокомпаниите бяха първи, които прилагат същия модел, което прави билетите по-евтини през по-малко натоварени периоди, без да причиняват щети на оператора.

Турция ще първата в света държава, която ще приложи този принцип при заплащане на таксите за преминаване по магистралите и някои новопостроени мостове. 

Необходимите правни и институционални споразумения ще бъдат подновени, за да може да се продължат договорите с фирмите извършващи сега тези услуги, както и услуги по поддръжка и ремонт в пътната мрежа.

Тази система първо се предвижда да бъде приложена на новата магистрала Истанбул - Измир, третия мост над Босфора Султан Селим, моста Османгази (при залива на Измит), както и при новостроящия се мост при Чанаккале. 
 


 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?