Следвайте ни

Таксита в Истанбул возят безплатно здравни работници 

Турция извърши над 1 милиона Covid-19 теста до момента 

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Под координацията на областния управител на Истанбул и регионалната дирекция по здравеопазването, от днес започнаха безплатни таксиметрови услуги за здравни работници в мегаполиса. 

От днес и през уикенда в 31 провинции в Турция за четвърти пореден път има забрана за излизане по улиците, като дори и хранителните магазини отново ще са затворени, с изключение на фурните за хляб. 

През тези дни 300 таксита ще осигурят безплатен транспорт за здравни работници, работещи в 50 обществени болници, обявиха от камарата на таксиметровите шофьори в Истанбул.

От 4 май, крайната дата на полицейската забрана за напускане на домовете, здравните работници ще могат да продължат да пътуват безплатно с такситата, като използват мобилно приложение BiTaksi, след като представят официални бележки от главния  лекар на здравното заведение, където работят.

Ейюп Аксу, председателят на Камарата на таксиметровите шофьори в Истанбул, заяви, че шофьорите, предоставящи безплатната услуга, работят на доброволни начала. „Ако здравният работник покаже служебен документ или лична карта, нашите шофьори ще ги карат на желаните от тях адреси. Практиката ще продължи в продължение на три дни и ние ще направим всичко възможно да продължим тази услуга по време на следващи подобни обстоятелства“, каза той.

Наз Алибашоглу, здравен работник, който завърши смяната си и се възползва от услугата, изрази възхищението си от нея. „Досега ни беше трудно, тъй като чакахме с часове автобус, понеже градският транспорт почти е спрян тези дни. Така за нас ще е много добре. Ще бъде по-добре, ако това продължи и занапред“, каза тя.

Д-р Енес Узели от Истанбулска научно-изследователска болница заяви, че е чул за услугата преди ден и се е снабдил със служебна бележка, за да се възползва от нея. „Това улесни нашата работа по време на полицейската забрана“, каза той.

Турският здравен министър Фахреттин Коджа обяви тази вечер последните данни, свързани с пандемията COVID-19, която обхваща Турция от 11 март. Общият брой на загиналите достигна 3258 с 84 нови смъртни случая, докато общият брой на излекуваните надхвърли 53 808. Повече от 4900 пациенти се възстановиха за един ден. 

Днес са проведени над 41 400 теста за коронавирус, като  са регистрирани 2188 нови случая. Това отбелязва продължаващо вече седмица намаляване на ежедневните случаи.

Днес Турция надмина бройката от 1 милион извършени Covid-19 теста досега.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?