Следвайте ни

Таксиджиите в Истанбул - задължително с английски и униформа зад волана

Регистрационен номер за такси в мегаполиса струва 280 хиляди долара

viber icon

Според проект за подобряване нивото на обслужването в мегаполиса, истанбулските таксиметрови шофьори ще е задължително да знаят английски език и ще преминат през множество курсове, както и превозните средства ще трябва да огговарят на по-високи изисквания.

Новият проект ще въведе определени стандарти като възрастова граница за шофьорите и знанията на английски език, ако бъде одобрен от Транспортния координационен център.

Ще бъдат определени стандартите на таксиметровите водачи и ще бъде създадена академия по транспорт за обучение на шофьорите.

Проектът предвижда и модел, при който шофьорите ще работят на три смени и ще се изисква да носят униформи.

Но най-значителната новост на този модел е възможността да се плаща за пътуването с Истанбулкарт (единна електронна система за заплащане в транспорта в града), както и възможно плащане с кредитна карта.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу често се оплаква от липсата на таксита в града, като в момента наличните 17 395 лицензирани таксита обслужват населението от над 16 милиона души.

Неговото съобщение за обявяване на поръчка за 6000 нови таксита към флота на града предизвика гнева на настоящите таксиметрови шофьори, които и сега се оплакват от спад в бизнеса на фона на пандемията на COVID-19.

По време на заседание, проведено от общинските служители в мегаполиса, представителите на таксиметровата камара отбелязаха високите разходи, дългото работно време и неконтролираните алтернативи като „пиратски таксита“, които съществуват в града.

Таксиметровите шофьори реагираха остро на увеличаването на броя на такситата, преди настоящите проблеми в сектора да бъдат решени.

Сега регистрационен номер за жълто такси в момента се търгува на цена около 1,9 милиона турски лири (близо 280 000 долара). Това се счита за доходоносна инвестиция за много заможни граждани и препродажбата е рядкост. Ако бъдат въведени нови 6000 таксита, това може да доведе до спад на пазарната цена на номерата. 

Такситата са широко предпочитани от туристите или местните жители, уморени от пренаселения градски транспорт.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Града, на парашките

Града, на парашките

22.10.2020 | 12:08

Истанбул...! (Как ще те разбирам, я български не знам...!?)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?