4232

Тъжна вест! Отиде си легендарен американски певец и текстописец СНИМКА

"Той беше последният свободен човек на земята... Беше непочтителен. Беше безстрашен писател."

 

Певецът, автор на песни, сатирик и писател Кинки Фридман, който беше лидер на на алтърнатив кънтри групата "Тексас Джубойс" (Texas Jewboys), почина на 79 години в ранчото си в Тексас, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на приятеля му Кент Пъркинс. 

От няколко години Фридман е страдал от болестта на Паркинсон.

"Той умря спокойно. Изпуши една пура, легна си и повече не се събуди", каза Пъркинс, който е работил като актьор, когато се е запознал с Фридман на парти преди 50 години. Тогава и двамата подписват договори с "Кълъмбия рекърдс" и за филми.

"Той беше последният свободен човек на земята... Беше непочтителен. Беше безстрашен писател." 

Фридман ходи с бакенбарди, гъсти мустаци и каубойска шапка. Той си спечелва репутация на провокатор и остава такъв през цялата си кариера в музикалните и литературните жанрове.

В турнето на Боб Дилън Rolling Thunder Revue Фридман участва през 1976 г. Още преди 80-те години на миналия век Фридман започва да пише криминални романи, често с версия на самия себе си. Има и колонка в сп. "Тексас мантли" през първото десетилетие на новия век. През 2006 г. се кандидатира за губернатор срещу консерватора Рик Пери, но губи.

Фридман е роден в Чикаго, но израства в Тексас. Семейството му има там ранчо, в което той живее до края си, цитира Vesti.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?