Следвайте ни

Тъжна новина за феновете на трилъри: Мери Хигинс Кларк си отиде на 92

viber icon

Тъжна новина долетя отвъд океана за почитателите на умопомрачителни трилъри от по-старото поколение.  Американската писателка Мери Хигинс Кларк, известна като "кралицата на съспенса", почина в петък, на 31 януари, на 92 години в Нейпълс, щата Флорида, съобщиха от нейното семейство.

Мери Хигинс Кларк е родена на 24 декември 1927 г. в прочутия с гангстерите си квартал Бронкс  в Ню Йорк. Тя е автор на над 50 книги в жанра трилър, повечето от които са бестселъри по цял свят, включително и у нас.

Сред най-популярните й романи са "Момиченцето на татко", "Къщата на спомените", "Някои дебне в нощта", "Присъда" и др. Много от творбите й са филмирани, което я прави още по-популярна.

Мери Хигинс се интересува и започва да пише още като дете с малки стихотворения и детски пиески. Семейството ѝ се издържа добре от ирландски пъб, но баща ѝ умира внезапно, когато тя е на 10 години.

 Мери Хигинс завършва училището „Свети Франциск Ксавиер“ и получава стипендия да продължи образованието си в академия „Villa Maria“, училище, ръководено от монахините на Конгрегацията де Нотр Дам дьо Монреал. Учителите ѝ я насърчават да развива таланта си да пише и на 16 години тя прави първи, но неуспешен, опит да публикува първото си произведение.

За да подпомага семейството работи в хотел „Шелтън“. Въпреки усилията семейството губи жилището си и се премества в малък тристаен апартамент. 

След като завършва гимназия, Мери Хигинс получава частична стипендия и отива в училището за секретарки „Wood“, за да може да си намери по-добра работа. 

През 1949 г. минава конкурс и работи една година като стюардеса за „Pan American Airlines“ по международните полети, пътуващи през Европа, Африка и Азия.

Преди да започне работа за „Pan Am“ прави прощална сбирка на предишната си работа. На нея получава предложение за женитба от съседа си Уорън Кларк. На 26 декември 1949 г. те сключват брак. До смъртта му от инфаркт, едновременно с майка му, през 1964 г., те имат 5 деца – Мерилин, Уорън, Дейвид, Карол и Патриша.

. Първият ѝ разказ „Stowaway“ (Пътник без билет) е откупен през 1956 г. от списание „Extension“ за 100$.

След смъртта на съпруга си ѝ е много трудно да гледа децата си. На първата Коледа без него тя им подарява по едно стихотворение, с което описва какво би искала да им подари.

През 1965 г. започва да работи като сценарист и продуцент на радио „Robert G. Дженингс“ и пише четириминутни радиосценарии. Нейните агенти я убеждават да започне да пише романи, тъй като публикуването на разкази в списанията вече не се търси. Пише рано сутрин между 5 и 7 часа, преди 5-те ѝ деца да тръгнат на училище. Те също биват обучавани от малки, че трябва да работят и майка им успешно ги включва дори за участие в реклами.

През 1968 г. излиза дебютният ѝ роман „Aspire To The Heavens“, измислена история от живота на Джордж Вашингтон, но той не се продава добре, и тя решава да се насочи към съспенс романите. По-късно този роман бива „преоткрит“ от член на фамилията Вашингтон и е издаден през 2000 г. със заглавието „Mount Vernon Love Story“.

През 1970 г. преминава на работа в „Aerial Communications“ Ню Йорк, първоначално като сценарист и продуцент, а по-късно, до 1980 г., става творчески директор, партньор и вицепрезидент. Продължава да пише упорито, а на един писателски семинар намира своя агент Патриша Мирър, с която се сближават и работят съвместно 20 години.

Грижейки се за децата си и давайки им личен пример, Мери Кларк се записва в Университета „Fordham“ в Линкълн център, Ню Йорк, през 1971 г., и го завършва с пълно отличие и бакалавърска степен по философия през 1979 г.

Първият трилър на Мери Хигинс Кларк „Къде са децата?“ е публикуван през 1975 г. Той се превръща в бестселър и бележи повратна точка в живота и кариерата на писателката. Намерила вярната посока, тя се посвещава постепенно изцяло на писателското си поприще. 

През 1978 г. се жени за Реймънд Плоец и с него живеят заедно до развода им през 1986 г. През 1980 г., заедно със двама нейни бивши колеги, създават своя собствена компания за радиосценарии „David J. Clark Enterprises“, като тя става председател на борда и творчески директор.

За написването на книгите си Мери Кларк пише предварителен сценарий и нещо като биографии на героите си. Пише глава след глава, като постоянно проверява дали те отговарят на първоначалния план. Когато главата е готова, тя я изпраща на редактора си. Така с приключването на последната глава романът вече е проверен, евентуално коригиран и може да бъде издаден най-бързо. Работи от 8 до 14 часа в кабинета си, освен ако не е в края на романа и бърза да го завърши.

С това темпо и установена печеливша формула Мери Кларк създава по един-два романа, годишно. Почти всички книги на Мери Хигинс Кларк са бестселъри в световен мащаб. Само в САЩ нейните романи са продадени в над 80 милиона копия.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?