71

Тагарев в Анкара: Въздушното пространство на България може да се използва от Турция

Министърът на националната отбрана Тодор Тагарев, беше на официално посещение в Анкара по покана на турския си колега Яшар Гюлер.

Бяха проведени срещи на четири очи между двете делегации, под председателството на Гюлер и Тагарев. Беше съобщено, че на срещите при закрити врата са оценени регионалните развития, както и двустранните отношения.

DHA

"Правителствата на България и Турция сключиха Меморандум за разбирателство относно трансграничните операции по сигурността на въздушното пространство, който беше подписан от министрите на отбраната на двете страни Тодор Тагарев и Яшар Гюлер", съобщи Министерството на националната отбрана на Турция в социалните мрежи.

В края на януари Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство. Меморандумът определя правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на трансгранични операции за защита на въздушното пространство на двете страни.

От Министерството на националната отбрана (МНО) в Анкара споделиха подробности. „Меморандумът е за разбирателство за въздушна полиция на граничните пунктове между Турция и България. С това споразумение Турция ще може да лети в българското въздушно пространство при случаи на преследване.

Споразуменията за въздушна полиция при пресичане на граници са споразумения, които позволяват на въздухоплавателни средства, изпълняващи функции като въздушна полиция, да продължат преследването, пресичайки границата на друга държава, за да предотвратят въздушни заплахи.

Съседните държави от НАТО сключват тези споразумения помежду си двустранно или многонационално и те се препоръчват от НАТО."

„С това споразумение Турция ще може да лети в българското въздушно пространство, като това важи реципрочно и за България, при екстремни ситуации като "горещо следене", когато изпълнява мисии до българската граница.

Източници от министерството в Анкара предоставиха и информация относно Споразумението за европейски небесен щит (ESSI), подписано по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО:

„Броят на членовете на инициативата, която беше създадена през 2022 г. под ръководството на Германия, достигна 21.

Създадена да намали разходите и да осигури оперативна гъвкавост чрез съвместно закупуване на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на страните, инициативата също така има за цел да укрепи Интегрираната система за въздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Страните-членки на ESSI имат мисия да се въоръжат по-добре срещу ракетни или самолетни атаки. Тази инициатива има за цел да гарантира, че системите за противовъздушна отбрана работят в хармония една с друга, да осигури координирано използване на системите и да улесни обучението и ученията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пепо

Пепо

23.02.2024 | 19:29

И анадолските манафи да му ползват дъртия г.з

Отговори
3 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?