Следвайте ни

Тъга владее Европа, ето кои са най-депресирани от коронавируса

viber icon

Проучване в Евросъюза показа кои са най-недоволнит от живота си в условията на ограниченията заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Оказва се, че това са българите и гърците.

Агенцията цитира резултатите от проучване сред гражданите на 27 страни от Европейския съюз за социално-икономическите последствията от Ковид-19 върху европейците, проведено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Европейците под 35-годишна възраст се чувстват по-тъжни и по-самотни в сравнение с по-възрастните хора в резултат на ограниченията заради пандемията, установява проучването. То е проведено онлайн сред 85 000 души. Резултатите от анкетата сочат рязко влошаване в качеството на живот за представителите на всички възрастови групи в условията на пандемия.

Шестнайсет на сто от анкетираните казват, че се чувстват самотни почти през цялото време през последните седмици, откакто в повечето страни бяха въведени карантинни и ограничителни мерки. Преди кризата едва 6 на сто от анкетираните са се чувствали постоянно самотни.

Двайсет на сто от европейците под 35 г. сега казват, че са самотни, което е с 4 на сто повече от проучванията преди кризата. Най-самотни се чувстват французите.

Хората на възраст до 35 г. съобщават и за по-ниски нива на цялостно усещане за удовлетворение от живота и щастие. Авторите на проучването смятат, че това се дължи на прекратяването на публичните прояви и събития и невъзможността на младите хора да се срещат с приятели и роднини извън домакинството.

Оптимисти за собственото си бъдеще са 46 на сто от европейците, което е спад с 18 процентни пункта в сравнение с резултатите от подобно проучване през 2016 г. Оптимизмът е под средното ниво в страните, поразени най-силно от Ковид-19 - Франция, Италия, Белгия и Испания.

Една четвърт от участниците в анкетата казват, че са загубили работата си временно или постоянно заради пандемията, като младите хора са най-силно засегнати. Половината казват, че работното им време е намалено. Близо 40 на сто описват финансовото си положение като по-лошо в сравнение с това преди пандемията. Близо половината от тях посочват, че семейството им няма да се справи в кризисната ситуация и повече от половината отговарят, че няма да могат да поддържат досегашния си стандарт на живот без приходи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АСЕН ИЛИЕВ

09.05.2020 | 02:54

...И РАЗПЛОЖДАТ!

Отговори
0 0

АСЕН ИЛИЕВ

09.05.2020 | 02:52

А ТИЯ ОТ КОИТО ЕВРО-БИВОЛИТЕ КРАДАТ ЗА ДА СЕ УГОЯВАТ, КАКВО ГИ ВЛАДЕЕ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?