4020

Таен завод в Татарстан бълва 6000 дрона за войната, прибират паспортите на инженерите

Дроновете се оказаха най-ефикасното оръжие в продължаващата война в Украйна. Досега Русия разчиташе основно на безпилотни самолети, доставени от верния съюзник Иран. 

В момента обаче Москва трескаво разработва собствено производство на дронове-камикадзета. Пазеният в пълна тайна завод е разположен в Татарстан, близо до столицата на републиката-Казан. 

Човек, който е включен в екипа, но е против войната, е разкрил доста голяма част от информацията пред пише Washington Post. "Това беше единственото нещо, което можех да направя, за да създам може би някакви пречки пред изпълнението на този проект. Стигна се твърде далеч", казва той. 

Пенсиониран служител на Федералната служба за сигурност на Русия е бил назначен за отговорник за сигурността на програмата. Паспортите на висококвалифицираните работници са били иззети, за да не могат да напускат страната. В кореспонденцията и други документи инженерите използвали кодиран език: Иран е "Ирландия" или "Беларус".

Това е част от оръжейната сделка на Русия с Иран на стойност милиарди долари, която оживя през ноември в района на Татарстан. Нейната цел е до лятото на 2025 г. в страната да бъдат произведени 6000 безпилотни летателни апарата - достатъчно, за да се обърне хроничният недостиг на дронове в руската армия на фронтовата линия.

Ако успее, новият разрастващ се завод може да помогне на Русия да запази намаляващите си запаси от прецизни боеприпаси, да осуети усилията на Украйна да си върне окупираните територии и да подобри значително позициите на Москва в надпреварата във въоръжаването с дронове, която прекроява съвременната война, пише Washington Post.

Въпреки че западни официални лица разкриха съществуването на съоръжението и партньорството на Москва с Техеран, документи, изтекли от програмата и получени от изданието, предоставят нова информация за усилията на санкционираните страни да разширят програмата на Кремъл за безпилотни машини.

Като цяло документите показват, че въпреки закъсненията и производствения процес, който е силно зависим от електронните компоненти, произвеждани в чужбина, Русия е постигнала стабилен напредък към целта си да произведе вариант на иранския "Шахед-136".

Инженерите се опитват да подобрят остарелите производствени техники на Иран, като използват руския промишлен опит, за да произвеждат безпилотни самолети в по-голям мащаб, отколкото Техеран е постигнал, и с по-добър контрол на качеството.

Също така проучват възможностите за усъвършенстване на самия дрон, включително да го направят способен за атаки с цял рояк, при които безпилотните машини автономно координират удара по дадена цел.

Изследователи от вашингтонския Институт за наука и международна сигурност, които по искане на WP са прегледали документите, смятат, че работата в предприятието в специалната икономическа зона "Алабуга" в Република Татарстан изостава от графика поне с един месец.

Обектът е сглобил безпилотни летателни апарати, предоставени от Иран, но самият той е произвел само корпуси на дронове, и то вероятно за не повече от 300 от машини, заключават изследователите. Според тях е малко вероятно "Алабуга" да спази крайния срок за доставката на 6000 безпилотни самолета.

Въпреки това Дейвид Олбрайт - бивш оръжеен инспектор на ООН, който ръководи изследователския екип, проучващ документите, заяви: "Изглежда, че "Алабуга" се стреми към възможности за разработване на безпилотни летателни апарати, които надхвърлят иранските".

Руските дронове поразяват цели дълбоко в Украйна, като по този начин влошават състоянието на ценната противовъздушна отбрана на Киев и позволяват на Москва да запази по-скъпите си прецизно управляеми ракети. "Производството на тези безпилотни самолети е много по-евтино в сравнение с щетите, които нанасят, и това е проблемът", казва Владислав Власюк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мюсюлмански братски

Мюсюлмански братски

19.08.2023 | 06:51

Мюсюлмански братски оръжия ликвидират чииииифутски зомбирани наркоманизирани подлоги и агитки във Усрайна Лошото е че баш чиииифутите първи се разбягаха като пилци по света от Усрайна И бързо се потопиха във джакузита и лукс в най луксозните хотели по света Това пък ми напомня на ония празни чииииифутски офисчета във кулите близнаци в деня когато те се сринаха Което ще рече че добре са информирани за какво предстой във бъдеще Едно само не са предвидили във бъдещето Техните шамани джуркайки карти Таро и съставяйки хороскопи не са видели ТРЪНКИТЕ който не само Русия притежава но и целия цивилизован Свят И сега трънения венец със който те накичиха Божия Син и разпнаха със подлостта си на Кръста дойде време да бъде на тяхните дебели крадливи техни глави А братята мюсюлмани също със такъв праведен ентусиазъм добавят бодли във този трънен венец и то от сърце Тъ така чиииииифутчета Яко се оплетохте у тръгнете и този път няма излизане Това да не е Бухенвалд Света е станал вече един голям трънак който вие със Свещената си простотия плод на лакомия садихте повече от 2 000 години по света Сега сте във тези трънки

Отговори
2 2
кей

кей

19.08.2023 | 04:12

Мюсюлмански оръжия унищожават славяни в Украйна, и у нас има изроди, които се радват на това.

Отговори
4 3
Няма

Няма

19.08.2023 | 00:48

Няма вече Украйна

Отговори
4 6

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?