49

Таен тунел откриха под олтара на 1500-годишна църква в Истанбул

Археолози, които провеждат разкопки под руините на раннохристиянска църква  в Истанбул, откриха подземни камери и тунел отпреди 1500 години в най-старата част на Константинопол, съобщи агенция Демирорен (DHA).

DHA

Подземните структури, които са украсени с мозайки, каменни инкрустации и издълбани мраморни блокове, се състоят от две големи камери с тунел, свързан с църковния протезис - мястото зад иконостаса.

Част от подземните помещения са открити за първи път по време на разкопки след строителство на път през 60-те години на миналия век. Но те отново са покрити, а входовете им засипани, за да се запазят, съобщи Махир Полат, заместник-генерален секретар на община Истанбул (IBB)

DHA

Община Истанбул миналата година започна разконсервирането и изследването на обекта като част от проект за превръщане на руините в туристическа атракция. Работници разкриха подземните помещения и тунела през март. Археолози започнаха детайлно изследване на останките от църквата.

Императорската църква "Свети Полиевкт" е построена между 524 и 527 г., по време на управлението на император Юстиниан. Това е една от най-прекрасните църкви в Константинопол, както и най-голямата, преди катедралата “Света София” да бъде завършена през 537 г.

DHA

Всичко, което е останало сега, са нейните руини, но в разцвета си църквата "Свети Полиевкт" е била богато украсена с мозайки и фрески.

Полат заяви, че църквата е изоставена, след като е силно повредена от земетресение през XI век и окончателно разрушена по време на разграбването на града през 1204 г. от кръстоносците в Западна Европа.

DHA

Кръстоносците са взели няколко архитектурни елемента от църквата, които са поставени върху сгради в Барселона и Виена, а две от нейните богато украсени колони - известни като Pilastri Acritani - сега са част от базиликата “Сан Марко” във Венеция.

Според Полат е забележително, че подземните структури са оцелели толкова дълго, без да бъдат силно повредени от многобройните земетресения в региона. Специалисти предполагат, че много византийски сгради са били проектирани да издържат на земетресения, които не са рядкост в района.

Кен Дарк, археолог от Кралския колеж в Лондон, който не участва в новия проект, но е провеждал разкопки в Истанбул, казва, че руините на “Свети Полиевкт” са сред най-добре документираните в града.

DHA

„Надяваме се, че повторното показване на руините на тази исторически важна и някога великолепна църква ще повиши осведомеността за обекта пред много по-широка аудитория“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Арх

Арх

05.06.2023 | 17:13

Деградацията на Средновековието. Прекрасната Сан Марко е украсена с домъкнати отдругаде детайли, създателите на величествената Света София не са могли да направят колонадите ѝ и са ги насъбрали от античния Ефес. Това, което е било по силите на малките градове - държави на Елада, е било непосилно за империите 1000-2000 години по-късно.

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?