1553

Таен план: Бо Джо кани Украйна в нов европейски съюз

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е предложил да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на ЕС. За тайния план на Джонсън съобщи вестник „Corriere della Sera“, позовавайки се на информирани източници.

Според тях, британският премиер прави тези планове вече повече от месец. Той представил за първи път идеята си на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Киев на 9 април.

Моделът на новия вид Европейска общност ще има за лидер Великобритания и ще включва освен Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, както и евентуално Турция на по-късен етап.

Британската инициатива разчита на държавите, които отстояват своя национален суверенитет, имат либерални икономически възгледи и се противопоставят на политиката на Москва.

Ръководството в Киев, от своя страна, не е взело отношение по британската инициатива и нито е приело, нито отхвърлило идеята.

Според изданието, Украйна може и да прегърне идеята, ако по време на срещата на върха на ЕС на 23 юни на страната не бъде признат статут на кандидат за членство в Евросъюза.

Ако 27-те вземат такова решение, съществуват сериозни опасения то да предизвика протест от страна на Албания и Северна Македония, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. Затова, според някои преговарящи, има и друга хипотеза: лидерите на държавите от ЕС да се ограничат до неясна декларация, че Киев има "европейска перспектива" (т.нар. "Солунска формула").

В такъв случай Зеленски би приел по-сериозно алтернативното предложение на Борис Джонсън. Възможно е също така слуховете за тези контакти да се разпространяват сега, именно за да се окаже натиск върху европейските лидери преди решенията през юни.

Вероятно е също така британският проект да е колос на глинени крака: Лондон не разполага с капацитета на ЕС да подкрепи финансово Украйна, нито пък е сигурно, че Полша или балтийските държави биха предприели инициатива, която може да застраши отношенията им с Брюксел.

Със сигурност Джонсън търси политически дивидент, отбелязва европейски министър: британският премиер се надява да получи допълнителен коз в преговорите с Брюксел, които самият той би искал да поднови по отношение на Брекзит. По този начин Лондон се опитва да наруши баланса на континента.

И може да се окаже, че ще се разкрие разломната линия, която наистина съществува на европейския континент: тази между страните, които помагат на Украйна по-решително - най-вече Обединеното кралство и Полша - и тези, които го правят по-цинично и колебливо. Според Ариана Антеза от Института за световна икономика в Кил, само Лондон досега е предоставил на Киев повече икономическа и военна помощ по време на войната, отколкото целия Европейски съюз.

А Полша е дала повече от Германия, Франция и Италия. Така войната на Владимир Путин, която продължава вече четвърти месец, започва да отваря първите политически пукнатини в Европа

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
ХАХАХАХА

ХАХАХАХА

27.05.2022 | 13:49

Бо Джо напуснаха ЕС, а за украинците им е колкото за полските водопроводчици!

Отговори
3 3
сем

сем

27.05.2022 | 13:15

Това противно куку ,не спря с изцепките си!!!!Отвратителен глупак!!!!

Отговори
4 3
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

27.05.2022 | 10:02

СЕГА ТАЯ НОВАТА ОПАСНАТА ШАРКА, ОТ ЛАГЕРИТЕ ЗА СЕМЕЙСТВАТА НА БУРИТЕ В ЮАР ЛИ ИДВА? МИ ТЕ НЕ ГИ ЛИ ИЗТРЕБИХА ДО КРАК ТИЯ БЕ?!

Отговори
2 3
"Няма семейство без урод, както казват у нас." - Лавров

"Няма семейство без урод, както казват у нас." - Лавров

27.05.2022 | 10:02

Яир Лапид: "Забележките на външния министър Лавров са едновременно непростимо и възмутително изявление, както и ужасна историческа грешка. Евреите не са се самоизбивали в Холокоста. Най-долното ниво на расизъм срещу евреите е да се обвиняват самите евреи в антисемитизъм." С тази публикация в Туитър външният министър на Израел Яир Лапид реагира на думите на шефа на руската дипломация Сергей Лавров, че Хитлер също е бил евреин. В неделя вечерта италианската Rete 4 на Силвио Берлускони пусна интервю с външния министър на Руската федерация Сергей Лавров. Появата на Лавров беше посрещната с интерес, защото това беше първото му участие в европейска телевизия след агресията на Русия срещу Украйна. Водещ беше един от най-опитните италиански журналисти - Джузепе Бриндизи. В предаването Лавров повтори всички познати от изявления на Владимир Путин оправдателни тези за войната в Украйна и в един момент, опитвайки се да докаже необходимостта от денацификация на Украйна, начело на която стои президент-евреин, нарече евреите "най-големите антисемити" и каза, че "Хитлер също има еврейска кръв". "Няма семейство без урод, както казват у нас." - продължи дебелашки Лавров.

Отговори
3 3
Да се събират всички джендъри

Да се събират всички джендъри

27.05.2022 | 10:01

И там да правят каквото искат

Отговори
4 3
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

27.05.2022 | 10:01

ОСВЕН МИШЛЯЦИ ОТ ЛОНДОНСКИ ПЛЪХОВЕ, КАКВО ДРУГО, ЩЕ СЕ СЕРВИРА НА СКО ТОВЕТЕ? :) ОПИУМ, ШАРКА? ТАМ ОТ БУРИТЕ В ЮАР НЕЩО ОСТАНАЛО :) ИЛИ РЪКАВИЦИ ЗА СЪБИРАНЕ НА ПАМУК? :)

Отговори
2 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

27.05.2022 | 09:56

Нищо тайно няма. В новият съюз ще имат място и Чехия, Словакия, Словения, Румъния, защо не и Молдова, Скандинавието - Норвегия, Швеция, Дания, Исландия, Финландия, по-късно и Грузия, и Азербайджан! Путлеристките к.у.р.в.и. Орбан, ЛьоПен, Славини, Шрьодер, Меркел и компания - Пашлин@х*й, Бл*дь!

Отговори
4 3

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?