Следвайте ни

Табели сочат пътя за евакуация при цунами в Истанбул

viber icon

Голяма община Истанбул (IBB) започна инсталирането на пътни знаци, насочващи хората към евакуационни зони в случай на цунами. Табелите имат за цел да насочат хората на по-високо място от бреговете на Мраморно или Черно море.

Експертите по-рано предупредиха за високата вероятност цунами да удари 16-милионния град. Първите знаци бяха поставени в кв. Бююкчекмедже, район от европейската страна, който има дълга брегова ивица, разделена от гъсто населени райони, отделени от морето само с плажове и дълга алея.

Професор Шукрю Ерсой, експерт по земетресения и цунами от Техническия университет Йълдъз (YTÜ), казва, че тези крайбрежни райони могат да бъдат сериозно повредени от цунами. Морето има разломни линии и всяко голямо земетресение може да предизвика цунами“, каза той. И отбеляза, че повече от 30 цунами са били регистрирани в Мраморно през последните 2000 години.

„Няма да е толкова мощно, както цунамито в Тихия океан, но все пак вълните му могат да достигнат няколко метра височина“, каза Ерсой пред агенция Демирорен (DHA). Той предупреди, че дори със слаба вълна, цунами може да достигне до около 50 метра във вътрешността на сушата и е в състояние да издърпа хора и превозни средства в морето. „Първата вълна в цунами обикновено е слаба и не е опустошителна, но следващите вълни могат да бъдат разрушителни. 

Трябва да знаем как да действаме в случай на такова бедствие “, каза Ерсой и подчерта необходимостта от оценка на потенциалните щети на сгради, разположени по крайбрежието. В издаването на нови разрешителни за строеж, трябва да бъде застъпена тяхната устойчивост на цунами.

Според Ерсой вълните ще отнемат пет до 30 минути, за да достигнат брега. 

Неотдавнашен доклад, представен на турския парламент, насочи вниманието към продължаващата заплаха от цунами в Мраморно и Черно море, което излага на риск големите градове на Турция по крайбрежието. В доклада се казва, че може да отнеме само 10 минути, докато вълните на цунами достигнат бреговете в случай на земетресение. 

Турция е преживяла опустошителни земетресения в миналото, включително земетресение с магнитуд 7,4 в Гьолджук през 1999 г., което уби повече от 17 000 души в региона. 

Страната се намира в една от най-сеизмично активните зони в света, тъй като е разположена на няколко активни линии на разлома, като Северният анадолски разлом, мястото на среща на анадолската и евразийската тектонични плочи, притежаващ потенциала да причини много разрушения. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мимето

Мимето

10.09.2021 | 19:20

Ееех...язък за кръчмите край Босфора

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?