2374

СЗО все по-разтревожена, сравни маймунската шарка с COVID-19

Световната здравна организация призова за международни усилия за овладяване на маймунската шарка. Заболяването вече се е разпространило в 78 страни, а днес Испания обяви втори смъртен случай, предаде БНР.

Над 16 000 случая на маймунска шарка са отчетени в 78 страни и региони. Това сочат данни на Световната здравна организация, която преди седмица обяви епидемията за "глобална извънредна ситуация" от най-високо ниво на тревога.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което води до треска, обрив и подути лимфни възли.

Говорителят на СЗО Маргарет Харис сравни вируса с Covid-19.

"Това е много различен вирус от Covid-19. От една страна, той се предава при много близък контакт, докато Covid-19 се предава по въздуха и е много вероятно да се заразите, когато сте сред много хора, в затворено помещение с лоша вентилация. Формата на предаване е много различна, но вече има случаи в над 78 страни. Ето защо трябва да вземем мерки сега, за да предотвратим пандемия", каза Харис.

На фона на бързото разпространение на вируса в Съединените щати Ню Йорк и Калифорния обявиха маймунската шарка за непосредствена заплаха за общественото здраве.

Вчера Испания и Бразилия регистрираха първите смъртни случаи, свързани с маймунската шарка, извън Африка. В Испания са потвърдени близо 4300 случая, в Бразилия - над 5000.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ваня

Ваня

31.07.2022 | 14:29

СЗО може да е разтревожена, ако им се провалят пъклените планове на нов световен ред, който замислят от години.Изобщо не им пука за хората, напротив стремежа им е геноцид по един или друг начин. Вярваме, не вярваме това е истината за съжаление.

Отговори
1 0
Реалист

Реалист

30.07.2022 | 18:14

Европа се напълни с всякаква пасмина, как няма да има и маймунска шарка!

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?