Следвайте ни

СЗО: Положението на COVID-19 в Турция е по-добро от Европа и САЩ

viber icon

Ситуацията с COVID-19 в Турция не е толкова лоша, колкото в други европейски държави или САЩ, поради своевременно взетите мерки, свързани с маски и социално дистанциране, според офиса на Световната здравна организация в Турция.

В интервю, проведено на 4 декември от турската служба на Дойче Веле с Офиса на СЗО в Турция относно последната ситуация с COVID-19 в страната и света, се съобщава: "Ситуацията в световен мащаб е тревожна, тъй като случаите се увеличават, а с настъпването на зимата, все повече ще сме на закрито и случаите вероятно още ще се увеличат".

Говорейки за подхода на Турция към борбата с COVID-19,  представителят на СЗО д-р Иршад Али Шейх подчерта, че що се отнася до броя на случаите, от организацията молят всички държави-членки да докладват за всички положителни случаи, независимо дали са симптоматични или безсимптомни.

Говорейки за прозрачността на данните в Турция относно броя на случаите, от СЗО подчертаха: "Турция се справи добре от самото начало."
Турция, нейното здравно министерство и СЗО имат много силни взаимоотношения. Регионалният директор на СЗО посети Турция два пъти през последните шест месеца, което показва много силни двустранни отношения.

Коментирайки надеждността на китайската ваксина, поръчана от Турция, от организацията заявиха: "СЗО не валидира или не ваксинира, не диагностицира или лекува сама по себе си. Ние споделяме доказателства и насоки."

Одобряването или неодобряването на ваксини е по преценка на организациите в свързаните държави, особено в извънредни ситуации.
Производителите на ваксини споделят редовно всички данни със СЗО, добавяйки, че разполагат с данни от втората фаза за китайската ваксина, но все още не са получили данни от третата фаза.

„Въпреки това китайската ваксина използва отдавна утвърдена надеждна PH техника на инактивиран вирус.

"Турция е готова с плана си за получаване и разпределение на ваксини и е определила приоритетните подгрупи на населението в съответствие с насоките на СЗО. Но все пак ще минат месеци, преди ваксината да достигне до всички", добавиха от СЗО.

Днес приключи първият 56-часов национален комендантски час в Турция, въведен през уикенда, целящ да помогне спиране на разпространението на коронавируса.

„Ефектът от блокирането през уикенда ще се види през следващите седем до 10 дни. 25-процентният спад в броя на случаите на вируси в Истанбул е резултат от въведените други ограниченият до сега, но вирусът се разпространява в други провинции “, каза професор Мустафа Наци Илхан от Съвета за социални науки на Министерството на здравеопазването. 

Прилагането на полицейският час през уикендите ще продължи до вземането на ново решение, в това число и за нова година. 

Любопитен е факта, че туристите, при показване на международен паспорт могат да се разхождат свободно из Истанбул, през уикенда, без да се съобразяват с ограниченията. 

Повече от 1,5 милиона души са глобени в цяла Турция за нарушаване на антивирусните мерки от средата на март до сега, казаха от МВР.

Снимка: Д-р Иршад Али Шейх, предстанител на СЗО

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?