49

СЗО на нокти! Нов страшен вирус плъзна в Китай

Световната здравна организация е поискала от Китай повече информация за респираторно заболяване, което се разпространява в северната част на страната

Хората трябва да предприемат стъпки към ограничаване на риска от заразяване, предаде АФП.

Северен Китай съобщи за ръст на "подобно на грип заболяване" от средата на октомври в сравнение със същия период от предишните 3 години.

 "СЗО официално е поискала от Китай детайлна информация и за съобщени огнища на пневмония при деца", се казва в становище на организацията на ООН, цитирано от БНР. 

Китайската Национална здравна комисия съобщи пред репортери миналата седмица, че скокът на респираторни заболявания се дължи на вдигане на COVID-19 ограниченията и циркулирането на известни патогени, а именно грип и обикновени бактериални инфекции, които засягат деца, включително пневмония. 

Медийните съобщения гласят, че има „широко разпространено огнище на недиагностицирано респираторно заболяване в няколко области в Китай“, според Програмата на Международното общество за инфекциозни болести за мониторинг на възникващи заболявания, известна като ProMED, пише CNN.

„Изобщо не е ясно кога е започнала тази епидемия, тъй като би било необичайно толкова много деца да бъдат засегнати толкова бързо“, но съобщенията за заболяване предимно при деца предполагат, че заразата се разпространява из училищата.

ProMED казва, че очаква допълнителна информация за обхвата на проблема, но е твърде рано да се правят прогнози или спекулации.

СЗО казва, че е поискала от Китай епидемиологична и клинична информация, лабораторни резултати от тези клъстери, подробности за тенденциите в разпространението на патогени и тежестта върху здравеопазването.

Агенцията съветва хората в Китай да вземат предпазни мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания, включително ваксиниране, оставане вкъщи, когато са болни, носене на маски и редовно миене на ръцете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
От мравуняка идват всички болести

От мравуняка идват всички болести

23.11.2023 | 17:53

наблъскани човек до човек, ядат всичко, което не е за ядене, а от някое време са плъзнали по цял свят.

Отговори
8 1
И забрави, че се развъждат

И забрави, че се развъждат

23.11.2023 | 18:45

със скоростта на хлебарките. Ужас! Прилепи, мангусти, кучета... в същност има ли нещо, което се движи и те да НЕ го ядат?

Отговори
4 2
Има

Има

24.11.2023 | 09:03

Автомобили

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?