Следвайте ни

СЗО бие тревога за нов смъртоносен нелечим вирус

viber icon

Силно заразно заболяване регистрираха здравните власти в Гвинея. Това е първият случай на Марбургска вирусна болест, която предизвиква хеморагична треска, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.

"Марбургската вирусната болест, спадаща към семейството на Ебола, е установена по-малко от два месеца, след като Гвинея обяви за приключила епидемията от Ебола", се казва в съобщение на регионалния офис на СЗО. Случаят е открит в южния окръг Гекеду. Проби, взети от починал пациент, са изследвани в местна лаборатория и в националната лаборатория за хеморагична треска. Те дали позитивен резултат за вируса Марбургска. Резултатът е потвърден и в сенегалския институт "Луи Пастьор".

Медицински научен екип е изпратен на място - в селището Кунду в Гекеду, за да проучи влошаването на симптомите на починалия, предаде Блиц. Там вече е пристигнал и екип на СЗО, включващ 10 експерти, сред които епидемиолози и социални антрополози. Те подкрепят националните здравни власти в усилията им да проучат ситуацията и да осигурят подходящи мерки срещу болестта. Граничният контрол е засилен, съседните страни са предупредени.

Марбургската вирусна болест се предава на човека от прилепи и се разпространява чрез контакт с телесни течности на други хора или заразени повърхности. Тя започва внезапно със силна треска, специфично главоболие и гадене. Смъртността варира между 24 и 88 процента. За тази болест няма одобрени ваксини или лекарствени препарати, но симптоматичното лечение и рехидратацията - орална или венозна, подобряват шансовете пациентът да оцелее, посочва СЗО.

 

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Вирусолъг

Вирусолъг

19.08.2021 | 09:42

Цитат от книгата на Жак Атали: Жак Атали е съветник на Франсоа Митеран (бивш президент на Франция) и е написал това през 1981 г. "Бъдещето ще бъде за намиране на начин за намаляване на населението. Ще започнем с възрастните хора, защото когато човек е над 60, 65 години, живее по-дълго, отколкото произвежда и излиза скъпо на обществото. После слабите и после безполезните, които не допринасят с нищо за обществото, защото стават все по-глупави и ненужни. Евтаназията се отнася към тези групи; Евтаназията трябва да бъде съществен инструмент за бъдещите ни общества във всички случаи. Разбира се няма да можем да можем да екзекутираме хора, или да организираме лагери. Ще се отървем от тях, като ги оставим да повярват, че е за тяхно добро. Твърде голямо и в някаква степен ненужно население е нещо икономически неизгодно.Социално е много по-добре човешката машина да спре рязко, отколкото ако това се прави постепенно. Няма да можем да направим тестове за интелигентност на милиони и милиарди хора, можете да си представите това! Ще намерим или предизвикаме нещо; пандемия, която е насочена към определени хора, истинска икономическа криза, или вирус, който ще засегне възрастните, няма значение, или слабите и страхуващи те се, които ще поддадат. Тъпите ще повярват и ще поискат да ги лекуват. Ще сме се погрижили лечението да бъде планирано, лечение, което ще бъде решението. Така подбора идиотите ще си направят сами, сами ще отидат на заколение." Този фрагмент е от книгата му "Кратка история на бъдещето", издадена във Франция през 2006 година. Цитатът е изваден от Александър Траоре.

Отговори
0 0
Пак от прилеп

Пак от прилеп

17.08.2021 | 17:45

Друго не можаха ли да измислят, що не оъ куче или котка, един и същ сценарий и идиотите се връзват

Отговори
1 2
656

656

14.08.2021 | 13:40

Бързо Ганьо да тича на екскурзия до Гвинея защото е модерно

Отговори
6 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

14.08.2021 | 13:37

ЧУДЯТ СЕ КАК ДА НАМАЛЕЯТ БРОЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Отговори
5 2
Позор

Позор

14.08.2021 | 12:49

Това го писахте преди два дена. Същата статия,без промяна пак публикувате. Вие явно сте ненормални! Срам сте за журналистическата гилдия.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?