2374

Свободата за носенето на забрадки в Турция влиза в конституцията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи да се направи конституционна поправка за трайно решение относно свободата на използване на забрадките в страната.

„Нека предоставим решението на конституцията, а не на закона“, заяви Ердоган на срещата на парламентарната група на своята партия миналата седмица, след като опозиционна партия внесе законопроект за гарантиране на свободата на обличане в публичната сфера, включително носенето на забрадки.

Президентът предложи да се състави предложение за изменение на конституцията. Той отбеляза, че новото изменение ще важи за работещите в публичния сектор и ще постави условието да не може да се прави друга регулация.

Анадолска агенция

През 2008 г. управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), подкрепяна от опозиционната Партия на националистическото движение (ПНД), прие промени в конституцията по отношение на принципа на равенство и правото на образование. В предложението не се споменава конкретно забрадката, но намерението на парламента бе да прекрати забраната ѝ в университетите. Но Конституционният съд отмени конституционната поправка.

Текстът, който основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) представи на парламента като законопроект миналата седмица, е „далеч от това да обхваща проблема във всичките му измерения и да го решава по желания начин“, заяви Ердоган.

Президентът Ердоган призова опозиционния лидер на РНП  Кемал Кълъчдароглу да изготвят конституционната поправка заедно.

Въпросът с облеклото като цяло и в частност забрадката е естествено право, което не трябва да бъде предмет нито на закона, нито на конституцията, отбеляза Ердоган. „Днес въпросът със забрадките вече не е в дневния ред на Турция, благодарение на нашата борба и договореностите, които направихме“, добави той.

Заместник-председателят на парламентарната група на РНП Озгюр Озел отговори на предложението на Ердоган в Туитър.

„Новата конституция ще бъде дело на новия парламент“, написа Йозел, имайки предвид предстоящите избори през 2023 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

11.10.2022 | 04:02

Днес забрадката, утре превръзката… политиците и там са много заети.

Отговори
1 0
само да попитам

само да попитам

10.10.2022 | 22:05

Щом *рязаните* искат забрадки,както и онези от *нефтения пясък* те задължават,защо в България да не им забраним да се носят забрадени?Тук е наша България,ние ще решим как да се цабраждат *правоверните*!Трябва да има някаква реципрочност!

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?