2374
Следвайте ни

Световните медии: “Спечели популярен борец срещу корупцията в най-бедната страна на ЕС"

viber icon

Повечето международни медии отдават убедителната победа на Румен Радев на последователната му политика за борба с корупцията.

“Ройтерс“ информира, че Радев е спечелил втори мандат с голяма преднина, тъй като избирателите в най-бедната страна в ЕС са подкрепили силното му послание за борба с корупцията.

“Изборите се провеждат на фона на широко разпространеното недоволство срещу корупцията по високите етажи на властта, което сложи край на десетилетното управление на бившия премиер Бойко Борисов през април и доведе до победа на новата антикорупционна партия на парламентарните избори миналата седмица”, пише “Ройтерс“.

АФП определя Радев по много сходен начин - “популярен борец срещу корупцията в най-бедната страна на ЕС, спечелил убедителна победа на изборите в неделя“.

"България излиза от задънената улица. Българите гласуваха за промяна, за откъсване от корупцията, от грабежа и беззаконието, за изчистване на мафията от властта", заяви 58-годишният пилот на изтребител, след като социологическите агенции оцениха неговия дял от гласовете на 66%“, се казва в репортажа на АФП за вота.

АФП коментира, че загубилият изборите претендент за президентския пост Анастас Герджиков е побързал да признае поражението си, като го цитира, че "целият държавен апарат е работил за сегашния президент".

“Дойче Веле“ същоприпомня антикорупционните протести от миналата пролет, които бяха подкрепени от Радеви доведоха до падането от власт на управлявалата повече от десетилетие страната партия ГЕРБ.

Цитирано е мнението за резултатите от вота в неделя на политолога от Нов Български университет Антоний Тодоров: “Този вот е сблъсък между две визии: меката толерантност към ендемичната корупция и твърдото противопоставяне на един модел на управление, който използва публичната власт за частни цели".

Турската Анадолска агенция акцентира върху рекордно ниската избирателна активност на изборите на 21 ноември. В кореспонденцията, информираща за резултатите от вота вчера се казва, чеот 6,66 милиона регистрирани гласоподаватели в България, само 2,5 милиона гласуваха, а избирателната активност остана около 33,%.

Агенцията припомня, че на първия тур за избор на парламент и президент миналата неделя от Турция са дошли общо 90 000 гласа, а на втория тур броят на гласовете е бил около 23 000.

В информацията за резултатите от президентските избори у нас Eвронюз подчертава, че българите са изтощени от икономическата и здравна криза в момент, когато страната регистрира най-висока смъртност от коронавирус в ЕС. Евронюз определя политическа криза в България като най-тежката през последните 30 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Луи Фернандес

Луи Фернандес

22.11.2021 | 13:49

И света знае за чудовищната корупция в България. Знаят и с кого е обвързана. Но защо Кьовеши се занимава с някаква жена от Пещера, а не с.... Борисов ? Любопитно. Струва ми се, че е прекалено лицемерна тази история. Всички знаем и знаят кой крепи корупцията и всички се правят ничул, ни видял.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?