49

Световния ден на турското кафе отбелязаха на Таймс Скуеър в Ню Йорк

Ежегодният Ден на турското кафе бе отбелязан на прочутия Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Събитието организирано от Федерацията на турските американски асоциации (ФТАС) и Женската фондация на турското кафе (ЖФТК), беше посетено от представители на организации на гражданското общество и членове на турската американска общност във вторник.

Програмата, включваща речи на ръководителя на ФТАС Гуляй Айдемир и Гизем Салджъгъл Уайт, ръководител на ЖФТК, представи авангардни портрети на основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк от художника на Микроарг Насан Кале.

Освен това беше представен танцов спектакъл, подготвен от Муге Сидорович и Виктор Сидорович, които са били част от известната турска танцова група "Пламъкът на Анатолия".

Турското кафе беше добавено към списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството на 5 декември 2013 г. Оттогава Световният ден на турското кафе се отбелязва всяка година.

Празнува се, за да популяризира 500-годишната култура на кафето в Турция и страните където е популярна напитка, както и нейната значителна историческа стойност, като същевременно заздравява културните връзки между народите.

В САЩ, тази дата бе отбелязана за първи път през 2020 г. от кмета на Вашингтон Мюриел Баузър. Миналата година кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също отбеляза с тържества празника на турското кафе в Манхатън.

Събитието се съпровожда с безплатни дегустации на разрични марки турско кафе за любопитните гости на мероприятието. Най-голям интрес има за кафето приготвяно бавно върху топъл пясък.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Как няма да празнуват

Как няма да празнуват

07.12.2023 | 19:20

Турция напълни джобовете на кмета Адамс. Той самият призна, че е бил 7 пъти в Турция. Дано да му правят турско кафе и в панделата.

Отговори
2 0
За разлика от турското кафе, оригиналното американско кафе

За разлика от турското кафе, оригиналното американско кафе

07.12.2023 | 18:12

можете да си го представите, ако не сте имали нещастието да го опитате, като една част еспресо разредена с четири части вода с телесна температура.

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?